ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ05292022

Παρ, 27 Μαϊ 2022 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ▶ΛΑΡΚΟ: ΠΟΙΟΙ ΑΠΛΩΣ ΔΙΕΡΕΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ;

▶ΛΑΡΚΟ: ΠΟΙΟΙ ΑΠΛΩΣ ΔΙΕΡΕΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ;

Αδιευκρίνιστες είναι προς το παρόν οι προθέσεις των έξι μεγάλων εταιρειών που συμμετέχουν

Η συμμετοχή έξι μεγάλων εταιρειών στον διαγωνισμό της ΛΑΡΚΟ, μπορεί αρχικά να θεωρείται και να είναι επιτυχία, ωστόσο διατυπώνονται επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις κάθε μιας εξ αυτών.

Η πιο εντυπωσιακή συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι του ομίλου Trafigura, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στο trading μετάλλων και πετρελαίου. Ουδείς γνωρίζει όμως: Υπάρχει ενδιαφέρον, ή απλώς η εν λόγω εταιρεία θα καταγράψει λεπτομερώς στοιχεία μια μελλοντικά αντίπαλης εταιρείας (που άλλος θα αποκτήσει).
Συμμετέχει επίσης η βρετανική εταιρεία Συμβούλων Commodity and Mining Insight Ireland Limited που ενδεχομένως ενδιαφέρεται για τα στοιχεία της ΛΑΡΚΟ για λογαριασμό κάποιου πελάτης της.
Όπως γράψαμε και χθες, από την ελληνική βιομηχανία παραγωγής νικελίου, εκφράστηκε ενδιαφέρον από τους δύο μεγάλους ενεργειακούς ομίλους Mytilineos και  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν επίσης η εσθονική Solway, η κυπριακή Tharisa.
Η ιδιωτικοποίηση  της ΛΑΡΚΟ γίνεται με δύο παράλληλους διαγωνισμούς.
Ο διαγωνισμός που διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ αφορά στο εργοστάσιο της εταιρείας καθώς και στα δημόσια μεταλλεία Λάρυμνας και Λουτσίου, ενώ  ο διαγωνισμός που διενεργείται από τον ειδικό διαχειριστή αφορά στην ιδιωτική περιουσία της ΛΑΡΚΟ.
Στα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται τα μεταλλευτικά δικαιώματα επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και Βοιωτίας (Άγιος Ιωάννης), τα μεταλλεία της Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντα και ανακυκλώσιμα υλικά καθώς και αγροτεμάχια στην περιοχή του μεταλλείου της Λάρυμνας, στον Άγιο Ιωάννη, στη Λιάβδα Λάρυμνας και στην Εύβοια.
Αν και οι δύο διαδικασίες είναι ανεξάρτητες, ευνοείται ο επενδυτής που θα ενδιαφερθεί ταυτόχρονα και για τους δύο διαγωνισμούς ώστε να πριμοδοτηθεί η πιθανότητα συνέχισης δραστηριοποίησης της ΛΑΡΚΟ, όπως είναι.
Έχει προβλεφθεί ρήτρα «εκατέρωθεν πλειοδοσίας» (shoot-out clause), δηλαδή o προτιμητέος επενδυτής σε κάθε έναν από τους δύο διαγωνισμούς έχει το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να πλειοδοτήσει και στον άλλο διαγωνισμό, υπό την προϋπόθεση ότι ικανοποιεί τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια επιλογής που έχουν καθοριστεί.

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ανησυχούν και είναι σε στάση αναμονής δεδομένου ότι η κυβέρνηση το έχει ξεκαθαρίσει: Η ΛΑΡΚΟ ή θα πουληθεί ή θα κλείσει. Παρά το ενδιαφέρον στον διαγωνισμό όμως τα προβλήματα είναι μεγάλα.
Η ΛΑΡΚΟ χρειάζεται μεγάλα κεφάλαια για εκσυγχρονισμό, μη ρύπανση του περιβάλλοντος, εξόφληση της ΔΕΗ και βέβαια διαχείριση του προσωπικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ