ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πεμ12012022

Πεμ, 01 Δεκ 2022 2pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΡΚΟ

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΡΚΟ

Oι έξι επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΛΑΡΚΟ,έχουν ήδη γίνει τρεις, καθώς οι άλλοι τρεις αποχώρησαν από την ενεργό συμμετοχή στη διαδικασία.
 Παραμένουν ο όμιλος Μυτιληναίου, η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ΑD Holdings και η Commodity & Mining Insight UK. Αποχώρησαν, η Trafigura Group, η Solway Investment και η Tharisa.
 
Μεγάλο πρόβλημα για τους επενδυτές είναι η υποχρέωση της περιβαλλοντικής τακτοποίησης του περιουσιακού στοιχείου και ειδικά του εργοστασίου, αλλά και οι ανανεώσεις των περιβαλλοντικών αδειών του με τέτοιο τρόπο ώστε ο νέος ιδιοκτήτης να μην επωμιστεί «αμαρτίες» του παρελθόντος και να είναι σύννομη η λειτουργία του στο μέλλον. 
Το συγκεκριμένο θέμα χειρίζεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, που έχει διατηρήσει υπό την εποπτεία του την υπόθεση. Καταβάλλεται έτσι στο υπουργείο μεγάλη προσπάθεια ώστε όλες οι εκκρεμότητες να αρθούν. Ωστόσο, αυτό φαντάζει πρακτικά αδύνατο να γίνει έως τις 25 Οκτωβρίου, οπότε και έχει προσδιοριστεί η προθεσμία για τον έναν από τους δύο βασικούς διαγωνισμούς για τη ΛΑΡΚΟ, αυτόν που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ για το εργοστάσιο και κάποια άλλα κινητά και μικρότερα μεταλλεία. 
Θα δοθεί λοιπόν παράταση, η οποία θα συμπαρασύρει σε παράταση και τη δεύτερη καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών, εκείνη στον διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή για τα μεταλλεία της Καστοριάς και της Εύβοιας μαζί με τον εξοπλισμό τους.
Ένα δεύτερο ζήτημα που απασχολεί τους υποψηφίους είναι πως ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το ακριβές μοντέλο με το οποίο θα καταστεί δυνατόν ο επενδυτής που θα πλειοδοτήσει στον έναν από τους δύο διαγωνισμούς να έχει το δικαίωμα, αν δεν πλειοδοτήσει και στον άλλον, να ανεβάσει την προσφορά του σε επίπεδα τα οποία θα του επιτρέψουν την απόκτηση και του έτερου περιουσιακού στοιχείου. 
Καθώς η διαδικασία, του shoot-out όπως λέγεται, είναι περίπλοκη. Ακόμη, περαιτέρω προβληματισμός εκφράζεται και για το γεγονός ότι, εκτός από τους δύο αυτούς διαγωνισμούς, υπάρχουν και άλλοι τρεις που διενεργεί ο Ειδικός Διαχειριστής και οι οποίοι αφορούν ο πρώτος τα μεταλλεία Φθιώτιδας και Βοιωτίας, ο δεύτερος το λιγνιτωρυχείο Σερβίων και ο τρίτος… 4 εκατομμύρια τόνους σκόνης. 
Σκόνης που αποτελεί κατάλοιπο της πρωτογενούς επεξεργασίας αλλά εκτιμάται πως ενδέχεται να περιέχει έως και 35.000 τόνους νικέλιο, εφόσον υποστεί δευτερογενή επεξεργασία. Ούτε τα τρία αυτά περιουσιακά στοιχεία, όμως, διασφαλίζεται πως μπορεί να τα αποκτήσει ο πλειοδότης των δύο βασικών διαγωνισμών.
Στο μεταξύ, η πίεση του χρόνου για την πώληση της ΛΑΡΚΟ, πάντοτε υπό τη βαριά σκιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, είναι μεγάλη. Και το ελληνικό Δημόσιο, έχοντας χρηματοδοτήσει την εταιρεία ήδη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με 52 εκατομμύρια και δεσμευτεί πως θα καλύψει και τις αποζημιώσεις των περίπου 1.080 εργαζομένων, δεν μπορεί να αιμοδοτήσει περαιτέρω τον όμιλο χωρίς να βρεθεί υπόλογο για νέες κρατικές ενισχύσεις. Ως έχουν σήμερα τα πράγματα, πάντως, λεφτά για μισθοδοσίες και άλλα λειτουργικά έξοδα επαρκούν μόνον έως και τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ