ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ02082023

Τετ, 08 Φεβ 2023 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Αν δεν ολοκληρωθεί σε δυο μήνες, πολύ πιθανό να κλείσει με σοβαρές συνέπειες

Η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου του 2017,  με την οποία η ΛΑΡΚΟ καλείται να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 136 εκ. ευρώ που έλαβε σε προηγούμενα χρόνια. 
Το όνομα της χώρας θα ακουστεί ξανά στα δικαστήρια σήμερα, οπότε και θα εκδικαστεί η προσφυγή του ελληνικού δημοσίου και της ΛΑΡΚΟ με την οποία αμφισβητούν πως 30 εκ. ευρώ από τα συνολικά 136 εκ. ευρώ πρόκειται για παράνομες κρατικές ενισχύσεις (εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε δάνειο της Αγροτικής Τράπεζας προς τη βιομηχανία).

 

Οι αξιώσεις της ΕΕ δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα για την κυβέρνηση. Η ΛΑΡΚΟ βάζει μέσα τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 12 με 15 εκ. ευρώ μηνιαίως ενώ η χώρα απειλείται και με νέα δικαστική προσφυγή τόσο για την επιστροφή των 136 εκ. ευρώ όσο και για την καταβολή προστίμων για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης της στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

 

Το ΤΑΙΠΕΔ και ο Ειδικός Διαχειριστής έχουν τρέξει μέσα σε ενάμισι χρόνο τις διαδικασίες για τους δύο διαγωνισμούς παραχώρησης των περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας σιδηρονικελίου. Βρίσκονται στην τελική φάση πριν την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών και από το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους αλλά οι ημερομηνίες μεταφέρονται συνεχώς. Ωστόσο φαίνεται να υπάρχουν δυο αιτίες που καθυστερούν την πώληση:
- Η κυβέρνηση φέρεται, να κωλυσιεργεί, αναζητώντας την καλύτερη δυνατή λύση για τους 1.000 εργαζόμενους. Για περίπου 200 εξ αυτών έχει ανοίξει ο δρόμος της συνταξιοδότησης. Για τους υπόλοιπους επιδιώκεται η εργασιακή τους εξασφάλιση μετά το τέλος της παραχώρησης της ΛΑΡΚΟ, αλλά δεν έχει εξασφαλιστεί ο τρόπος.
- Δεν έχουν επιλυθεί τα τεράστια περιβαλλοντικά ζητήματα που καλείται ο νέος ιδιοκτήτης να διαχειριστεί αλλά και η μεταβίβαση του εργοστασίου στη Λάρυμνα εν λειτουργία. Παράλληλα, τα τρία υποψήφια επενδυτικά σχήματα που βρίσκονται στην τελική φάση των διαγωνισμών έχουν κάνει πλειάδα παρατηρήσεων στα συμβατικά κείμενα επιδιώκοντας τη μείωση του επιχειρηματικού ρίσκου που αναλαμβάνουν.
ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΝΑΒΟΛΗ
Οι νέοι στόχοι που τίθενται για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ είναι έως το τέλος του Ιανουαρίου να έχουν οριστικοποιηθεί τα συμβατικά κείμενα των διαγωνισμών και της μεταβίβασης του εργοστασίου και των ορυχείων. Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 (τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου) να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
Οι προαναφερόμενες ημερομηνίες, φέρονται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, να είναι και το τελευταίο περιθώριο έχει η κυβέρνηση, από την DG COMP (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Αν δεν ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί τότε το οριστικό λουκέτο μοιάζει αναπόφευκτο όπως φυσικά και η συμμόρφωση της κυβέρνησης στην επιστροφή των 136 εκ. ευρώ μαζί με την πληρωμή των προστίμων.
Αν όμως οι διαγωνισμοί βγάλουν νέο επενδυτή τότε η ελληνική κυβέρνηση α) θα σταματήσει να αιμορραγεί οικονομικά κάθε μήνα, β) θα πάρει σοβαρό τίμημα για τα ταμεία της και γ) έχει σοβαρές πιθανότητες να διαγραφούν οι παράνομες κρατικές ενισχύσεις.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
- Ο πρώτος διαγωνισμός που διενεργεί ο Ειδικός Διαχειριστής αφορά στη μεταβίβαση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας (περιοχή Αγ. Ιωάννης) και Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και αγροτεμαχίων.
- Ο δεύτερος διαγωνισμός του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αφορά στη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι. Πρόκειται για εγκαταστάσεις και μεταλλευτικά δικαιώματα που ανήκουν στο δημόσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ