ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06072023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΛΟΥΚΕΤΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ

ΙΣΧΥΡΗ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΛΟΥΚΕΤΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ

Έφυγε ένα ακόμη σχήμα - Απέμειναν μόνο δυο ελληνικές εταιρείες που δεν θέλουν να μπλέξουν με το περιβαλλοντικό 

Παρά το γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ χαρακτηρίζεται σαν μεγάλη ευκαιρία για τον ιδιωτικό τομέα - οπότε γιατί να πωληθεί;- η πραγματικότητα είναι ανησυχητική: Από τα έξι σχήματα που εμφανίστηκαν στον διαγωνισμό αποχώρησαν τα τρία και τώρα αποχωρεί ένα ακόμη. 

Φαίνεται ξεκάθαρα λοιπόν ότι εξασθενεί συνεχώς το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ και αυτό αναγκάζει την κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό να προσπαθεί έντονα για την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων, όπως το εργασιακό και το περιβαλλοντικό.
 

Αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι είναι «τρία τα σχήματα που ενδιαφέρονται αυτή τη στιγμή για τη ΛΑΡΚΟ», στην πραγματικότητα φαίνεται να έχουν απομείνει δύο, εκ των οποίων το ένα ετοιμάζεται και αυτό να αποχωρήσει και δεύτερο αναμένει σημαντικές παρεμβάσεις στα κρίσιμα θέματα για να προχωρήσει.

Από πολλές πλευρές επιβεβαιώνεται η υπαναχώρηση από τον διαγωνισμό της Commodity and Mining Insight Ireland Limited (εξειδικευμένη εταιρεία παροχής συμβουλών και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, με εξειδίκευση στον τομέα των μετάλλων και ορυκτών), που σημαίνει ότι η έκβαση του διαγωνισμού θα κριθεί από το κατά πόσο θα παραμείνουν οι δύο ελληνικές εταιρείες, η Mytilineos και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που συμμετέχει σε κοινοπραξία με την AD Holdings AG, εταιρεία συμμετοχών με έδρα την Ελβετία.
Η Mytilineos, σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, δεν ενδιαφέρεται πλέον για τη ΛΑΡΚΟ, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί η οριστική επενδυτική απόφαση σχετικά με τη συνέχιση της συμμετοχής της στον διαγωνισμό. «Δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι έχουμε την ορατότητα για να συμμετάσχουμε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, αν και το ενδιαφέρον μας για τη ΛΑΡΚΟ είναι πάγιο», δηλώνουν κύκλοι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και εστιάζουν στο ζήτημα του εργασιακού και του περιβαλλοντικού, για τα οποία πάντως αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τα διευθετήσει.
Και ενώ με τους εργαζόμενους θα βρεθούν οι σωστές λύσεις για όλες τις πλευρές, τα ζητήματα συμμόρφωσης των δραστηριοτήτων της ΛΑΡΚΟ με την περιβαλλοντική νομοθεσία δεν επιλύονται με τη διασφάλιση πενταετούς προσαρμογής. Αυτό υποστηρίζουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, που δεν επιθυμούν είτε να σπεύσουν τόσο σύντομα να τα επιλύσουν. Πρώτον για το μεγάλο κόστος (υπολογίζεται στα 500εκ. ευρώ!) και δεύτερον για τα βαριά πρόστιμα που θα υποστούν αν καθυστερήσουν τν αποκατάσταση..
Δηλαδή λένε ότι, το βάρος του κόστους προσαρμογής για το περιβάλλον μεταφέρεται στον ιδιώτη, όπως και το βάρος από παραβάσεις που μπορεί να μην απασχόλησαν την εταιρεία όσο ήταν υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς μπορεί να εξελιχθούν σε μείζονα προβλήματα.
ΠΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΜΕΝΕΙ
Όλα αυτά εκδηλώνονται λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας δεσμευτικών προσφορών, που σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται μέσα στον Μάρτιο. Εάν μέχρι τότε δεν δοθεί οριστική και βιώσιμη λύση στο εργασιακό και το περιβαλλοντικό, το ενδεχόμενο ο διαγωνισμός να καταστεί άγονος είναι μεγάλο και σύμφωνα με πληροφορίες προβληματίζει ήδη τα συναρμόδια υπουργεία, αφού κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε οριστικό λουκέτο. 
Σε μια προσπάθεια να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να ολοκληρωθεί με επιτυχία το εγχείρημα, οι συναρμόδιοι υπουργοί κοινοποίησαν στα συνδικάτα τις προηγούμενες ημέρες το σχέδιο απόλυσης των 1.080 εργαζομένων, ενώ το ΥΠΕΝ κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει τη νομιμοποίηση όλων των αυθαίρετων κτισμάτων της εταιρείας.

Σύμφωνα με την τροπολογία, για τα συγκεκριμένα αυθαίρετα δεν θα καταβάλλονται από τον επενδυτή παράβολα και πρόστιμα, ενώ δεν θα ισχύει η απαγόρευση για τις μισθώσεις και τις παραχωρήσεις. Για τις πρόχειρες και προσωρινές κατασκευές θα εφαρμόζεται η διαδικασία της οικειοθελούς κατεδάφισης ή απομάκρυνσης.