ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ06092023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Aισιοδοξία για ΛΑΡΚΟ παρά τα αρνητικά της

Aισιοδοξία για ΛΑΡΚΟ παρά τα αρνητικά της

Εκτίμηση ότι θα βρεθεί επενδυτής μέχρι το τέλος Ιουνίου

"Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει επενδυτής γεγονός που θα σημάνει την επιστροφή της ΛΑΡΚΟ στο λαμπρό μέλλον του νικελίου", υποστηρίζει ο κ. Σπύρος Τζίντζος.
 
Το έμπειρο στέλεχος της αγοράς μεταλλευμάτων, που είχε τοποθετηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της προβληματικής επιχείρησης μέχρι την εγκατάσταση του ειδικού διαχειριστή, παρουσιάζει σε άρθρο του στο newsletter του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) τα θετικά και αρνητικά της ΛΑΡΚΟ. 
 
Η πώληση της βιομηχανίας προωθείται εν μέσω εμποδίων από τον ειδικό διαχειριστή και το ΤΑΙΠΕΔ μέσω δύο παράλληλων διαγωνισμών. Το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε πρόσφατα σε νέα αναβολή της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών χωρίς να είναι γνωστή η νέα ημερομηνία.
 
Ο κ. Τζίντζος υποστηρίζει στο άρθρο του: «οι επόμενες 30-45 ημέρες θα κρίνουν αν η άλλοτε κραταιά ναυαρχίδα της ελληνικής εξορυκτικής και μεταλλουργικής βιομηχανίας θα επιστρέψει σε ένα λαμπρό μέλλον». Οι τρεις επενδυτές που έχουν παραμείνει στο παιχνίδι της διεκδίκησης, κατά τον πρώην επικεφαλής της ΛΑΡΚΟ, «έχουν ολοκληρώσει τις αναλύσεις τους στα δεδομένα της εταιρείας στο Virtual Data Ρoom και αναμένουν κάποιες τελικές απαντήσεις σε δύο βασικά θέματα».
 
- Πρώτον, το κείμενο της σύμβασης υπεκμίσθωσης του πυρομεταλλουργικού εργοστασίου στη Λάρυμνα που προετοιμάζει το ΤΑΙΠΕΔ και, 
- Δεύτερον, την επίλυση του εργασιακού, «δηλαδή τις ομαδικές απολύσεις στις οποίες θα προχωρήσει η Ειδική Διαχείριση με την πληρωμή αποζημιώσεων , παροχή ενός κοινωνικού πακέτου στις διάφορες ηλικιακές ομάδες των εργαζομένων, τις αναγκαίες επαναπροσλήψεις ορισμένου χρόνου για την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων έως την τελική υπογραφή των συμβάσεων πώλησης των ορυχείων και άλλων πάγιων στοιχείων» και της σύμβασης υπεκμίσθωσης.
Σύμφωνα με τον κ. Τζίντζο, η ΛΑΡΚΟ διαθέτει τα μοναδικά αποθέματα νικελίου-κοβαλτίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που επαρκούν για το πυρομεταλλουργικό εργοστάσιο της για τα επόμενα 20 χρόνια. Επιπλέον, ο νέος επενδυτής, αν έχει θετικό αποτέλεσμα ο διαγωνισμός, θα είναι σε θέση να προμηθευθεί και από άλλες πηγές του εξωτερικού. Ειδικότερα, «για την παραγωγή θεϊκού άλατος του νικελίου για την ηλεκτροκίνηση και παραγωγή μπαταριών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα φτωχά κοιτάσματα στην Εύβοια και τον Αγ. Ιωάννη (περιεκτικότητα 0.4-.0.8% σε νικέλιο, 0.01% σε κοβάλτιο) είναι κατάλληλα για υδρομεταλλουργικές παραγωγικές διαδικασίες και είναι της τάξεως των 130 εκατ. τόνων».
Ωστόσο υπάρχουν και αρνητικά στοιχεία που εξετάζουν οι υποψήφιοι και μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικό αποτέλεσμα το διαγωνισμό. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο απαξιωμένος κινητός εξοπλισμός ορυχείων και εργοστασίου, το πυρομεταλλουργικό εργοστάσιο είναι παλαιό και η ρύναση είναι είναι πολύ υψηλή Επιπλέον «χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις στον περιορισμό εκπομπής σκόνης, CO2 (σ.σ. διοξειδίου του άνθρακα) και απόθεσης σκουριάς από τα ηλεκτροκάμινα» ενώ είναι υψηλή η κατανάλωση ενέργειας ανά παραγόμενο τόνο σιδηρονικελίου σε μια περίοδο έκρηξης των τιμών ενέργειας.