ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ06092023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΤΙΜΗΜΑ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΤΙΜΗΜΑ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Ο νέος ιδιοκτήτης θα αναλάβει υποχρεώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων - Ερωτήματα ουσίας από τους εργαζόμενους 

Με δυο προσφορές μόλις στα 5 και 1,5 εκ. ευρώ, συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να πουλήσει τη ΛΑΡΚΟ. Βεβαίως το τελευταίο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι το τίμημα αφού ο νέος ιδιοκτήτης θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό της ΛΑΡΚΟ (πάνω από 100 εκ. ευρώ), την διακοπή της βαριάς ρύπανσης που κάνει (πάνω από 200 εκ. ευρώ), ενώ θα προστατευτούν όλες οι θέσεις εργασίας.
 
Ακόμη μεγάλο είναι το ρίσκο που θα αναλάβει ο αγοραστής, καθώς η διεθνής συγκυρία είναι η αρκετά δυσμενής για τη μοναδική βιομηχανική δραστηριότητα στο σιδηρονικέλιο στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Οι υψηλές τιμές της ενέργειας «γονατίζουν» τη βαριά βιομηχανία της Ευρώπης και θα αποτελέσουν μείζον πρόβλημα και για τη «νέα» ΛΑΡΚΟ, αφού οι πελάτες της, δηλαδή οι βιομηχανίες παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα που απορροφούν το σιδηρονικέλιο έχουν μεγάλα προβλήματα.
Ωστόσο, υπάρχει και μια ελπιδοφόρα προοπτική αν γίνει τη χημική κατεργασία του μεταλλεύματος. Με αυτή τη μέθοδο, τα φτωχά σε περιεκτικότητα νικελίου κοιτάσματα λατερίτη της Ελλάδας μπορούν να παράγουν καθαρό νικέλιο και κοβάλτιο για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που θα έχουν μεγάλη και αυξανόμενη ζήτηση τις επόμενες δεκαετίες. Αυτ'ο όμως είναι ακόμη θεωρία.
Ένα άλλο σοβαρό στοιχείο είναι οι τεράστιες εκτάσεις που έχει η ΛΑΡΚΟ και μπορούν να αξιοποπιηθούν με πολλούς άλλους τρόπους (ακόμη και με Αιολικά Πάρκα).
Εδώ το Σωματείο ζητάει απαντήσεις καθώς επισημαίνει πως "εργοστάσιο, εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, 1 εκατομμύριο στρέμματα γης που περιέχουν νικέλιο και κοβάλτιο, λιμάνια, δύο εργατικοί οικισμοί 1000 περίπου διαμερισμάτων κ.α. δίνονται με 5 ευρώ το στρέμμα". 
ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Κατατέθηκαν προσφορές από δύο διεκδικητές για το εργοστάσιο της Λάρυμνας και μία για τα μεταλλεία. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείεται, πλέον, το χειρότερο ενδεχόμενο, δηλαδή να κηρυχθούν άγονοι οι δύο διαγωνισμοί και η ΛΑΡΚΟ να οδεύσει σε πτώχευση με τμηματική εκποίηση των στοιχείων του ενεργητικού της.

Οι διεκδικητές του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ είναι δύο:

  • - Η κοινοπραξία του ελληνικού κατασκευαστικού ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της εδρεύουσας στο Λιχτενστάιν AD Holdings, η οποία εκπροσωπεί και ελληνικά συμφέροντα. Η κοινοπραξία κατέθεσε προσφορές και στους δύο διαγωνισμούς, για το εργοστάσιο και τα μεταλλευτικά δικαιώματα, με μόλις 5 εκ. ευρώ.
  • - Η ιρλανδική Commodity & Mining Insight (CMI) έχει προσφέρει τίμημα 1,5 εκατ. ευρώ μόνο στον διαγωνισμό για τα μεταλλευτικά δικαιώματα.
Λέγεται όμως πως η προσφορά της CMI για τα μεταλλευτικά δικαιώματα είναι, υψηλότερη από αυτήν της κοινοπραξίας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για νέο γύρο προσφορών, στον οποίο και η ιρλανδική εταιρεία θα έχει δυνατότητα να καταθέσει προσφορά για το εργοστάσιο, αλλά και η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να βελτιώσει τη δική της προσφορά για τα μεταλλευτικά δικαιώματα.