ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ02082023

Τετ, 08 Φεβ 2023 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΕΛΛΑΔΑ & ΚΟΣΜΟΣ

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αγνοούνται δεκάδες μετανάστες όταν το σκάφος τους αναποδογυρίστηκε - Άνεμοι 8 μποφόρ δυσχεραίνουν το έργο του Λιμενικού

Συνεχίζεται η επιχείρηση του Λιμενικού για τον εντοπισμό και τη διάσωση των 59 ανθρώπων που αγνοούνται μετά τη βύθιση του σκάφους στο οποίο επέβαιναν. 
Αλλοι εννέα άνθρωποι έχουν διασωθεί, ενώ λίγο νωρίτερα, βίντεο με τη διάσωση των εννέα μεταναστών στο Στενό του Καφηρέα έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό. 

Στο βίντεο, είναι εμφανείς οι αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούσαν τα μέλη του λιμενικού, ενώ διακρίνονται οι μετανάστες που κατάφεραν να προσεγγίσουν τη βραχονησίδα Μανδηλού. Στην περιοχή νωρίτερα έπνεαν άνεμοι 8 Μποφόρ. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του λιμενικού Νίκο Κοκκάλα πρόκειται για σκάφος που ξεκίνησε από τη Σμύρνη και βυθίστηκε στα ελληνικά ύδατα. 

Το ιστιοφόρο με τους παράτυπους μετανάστες στο Στενό του Καφηρέα στην Εύβοια βυθίστηκε 300 μέτρα από την ακτή. 

Η έρευνα για τους αγνοούμενους μετανάστες είναι σε εξέλιξη. Δυστυχώς ο καιρός δεν είναι σύμμαχος μας, πνέουν άνεμοι 7 με 8 Μποφόρ.

Οι έρευνες διεξάγονται με βάση τις δηλώσεις των διασωθέντων ότι στο ιστιοφόρο βρίσκονταν περί τα 68 άτομα, δηλαδή 59 άνθρωποι αγνοούνται. 
Το σκάφος ξεκίνησε από τη Σμύρνη, 300 μέτρα πριν φτάσει στην ακτή ανατράπηκε, και οι εννέα βρέθηκαν στη θάλασσα και κατάφεραν και κολυμπήσουν στη βραχονησίδα (Μανδηλού). Κανείς τους δεν είχε διασωστικό εξοπλισμό, ούτε καν σωσίβιο.. 
Οι διακινητές εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι ιστιοφόρα επιπλέουν αρκετά στις θάλασσες και τα νησιά μας, πλέουν κατά καιρούς και στα διεθνή ύδατα, και έτσι κατάφεραν και προσέγγισαν τις ακτές. 

Ο υπόλοιπος νομός μπορεί να στηρίξει τη Β. Εύβοια

Με το voucher για την North Evia μπορούμε να ενισχύσουμε τον τουρισμό της επιλέγοντας την

Σε λειτουργία τέθηκε από χθες Πέμπτη η πλατφόρμα για το «North Evia – Samos Pass», μέσω του vouchers.gov.gr
Η εν λόγω πλατφόρμα δίνει το δικαίωμα σε όλη την υπόλοιπη Εύβοια να στηρίξει τον τουρισμό της Βόρειας, δηλαδή να ενισχύσουμε αυτό το καλοκαίρι τον τόπο μας.
 

Με τη συγκεκριμένη δράση, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου 32.000 δικαιούχοι θα μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα ως κίνητρο για να επισκεφτούν την Βόρεια Εύβοια, τονώνοντας τον τοπικό τουρισμό.

Συγκεκριμένα, μέσα από την πλατφόρμα vouchers.gov.gr οι δικαιούχοι θα μπορούν να εκδίδουν άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών στις παραπάνω πληγείσες περιοχές.

Η δράση δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια και, ως εκ τούτου, αίτηση για το «North Evia – Samos Pass» έχουν δικαίωμα να υποβάλουν όσοι πολίτες:

 
 • είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση του φορολογικού έτους 2020 και
 • δεν είναι δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο:
  • του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2021-2022,
  • του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού της Δ.Υ.Π.Α. 2022 και της δράσης «Τουρισμός για όλους» του Υπουργείου Τουρισμού ή συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Διευκρινίζεται ότι για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης μέχρι και το φορολογικό έτος 2020, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας ή ένας εκ των δύο, σε περίπτωση χωριστής δήλωσης.

Το «North Evia – Samos Pass» μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αποκλειστικά, είτε από τον ίδιο τον δικαιούχο – για την κάλυψη δαπανών τοπικής μεταφοράς, εστίασης ή διαμονής του – είτε από όσους ορίζονται ως «ωφελούμενοί» του, δηλαδή:

 • τα ενήλικα τέκνα του, που δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2020 ή
 • ο/η σύζυγος του δικαιούχου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με αυτόν.

Διευκρινίζεται ότι οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα στον τόπο της κατοικίας τους. Έτσι, οι μόνιμοι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το «North Evia – Samos Pass», δηλώνοντας ως προορισμό μόνο τη Σάμο και το αντίστροφο. Όπως είπαμε όμως όλος ο υπόλοιπος νομός μπορεί να στηρίξει, απολαμβάνοντας τις ομορφιές της Β. Εύβοιας.

Η δράση χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις, κατά τις οποίες οι δικαιούχοι θα μπορούν να αιτούνται την έκδοση των άυλων ψηφιακών χρεωστικών καρτών και να τις χρησιμοποιούν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

H λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς για την υποβολή της αίτησης κάθε πολίτης χρειάζεται μόνο τους κωδικούς του στο Taxisnet και την επιβεβαίωση ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου και μιας διεύθυνσης e-mail. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Αναλυτικά:

 1. Ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του στο Taxisnet.
 2. Αμέσως μετά, καταχωρίζει τα στοιχεία επικοινωνίας του, δηλαδή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου, τα οποία στη συνέχεια πιστοποιεί μέσω υπερσυνδέσμου και κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password) αντίστοιχα.
 3. Στη συνέχεια, δηλώνει τον προορισμό της επιλογής του μεταξύ Σάμου και Βόρειας Εύβοιας.
 4. Κατόπιν, δηλώνει τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου στο οποίο θα ενεργοποιηθεί, εφόσον εγκριθεί η άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα.
 5. Τέλος, ο πολίτης δηλώνει υπεύθυνα, ότι δεν υπάγεται σε κάποια από τις εξαιρέσεις της δράσης και επιλέγει «Υποβολή», ολοκληρώνοντας τη διαδικασία κατάθεσης της αίτησης.

Η διαδικασία μπορεί να διεκπεραιωθεί και μέσω ΚΕΠ.

Πώς θα πάρετε την κάρτα

Η αξιολόγηση της αίτησης και η έκδοση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας θα διαρκεί μέχρι και τρεις εργάσιμες ημέρες. Μετά την έγκριση και έκδοση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας.

Επιπλέον, για την αποθήκευση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας απαιτείται smartphone, που υποστηρίζει τεχνολογία NFC – ανέπαφων συναλλαγών. Και τέλος, σε περίπτωση εγκεκριμένης αίτησης δεν επιτρέπεται η ανάκληση ή η υποβολή δεύτερης αίτησης.

Αναλυτικό οδηγό, υπό μορφή ερωταπαντήσεων, μπορείτε να βρείτε στο vouchers.gov.gr/eviasamospass και για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση μπορείτε να απευθυνθείτε στο 215 215 7841 (Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09:00 – 17:00).

ΦΗΜΕΣ Ή ΑΛΗΘΕΙΑ; Ο ΜΠΙΛ ΓΚΕΙΤΣ ΘΕΛΕΙ ΠΕΤΑΛΙΟΥΣ

Άγνωστο αν θα προχωρήσει σε αγορά και τι ακριβώς θα κάνει εκεί

Ξεκίνησε σαν φήμη χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις ότι έχει βάση. Συνεχίστηκε όμως κυρίως από κεντρικά Μέσα Ενημέρωσης παραθέτοντας και πληροφορίες που θέλουν τον ζάμπλουτό Μπιλ Γκέιτς να σκέφτεται να αγοράσει το συγκρότημα νησίδων των Πεταλιών.
Μιλάμε για το νησιώτικο σύμπλεγμα που βρίσκεται στο νότιο Ευβοϊκό κόλπο και αποτελείται από 10 νησίδες, όλες ακατοίκητες. Ένα ερώτημα είναι αν ο Αμερικανός μεγιστάνας θέλει τα νησιά για αμιγώς ιδιωτική χρήση ή για μια νέα επένδυση στο τεράστιο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιό του.
Σημαντικότερες από τις 10 νησίδες, οι οποίες είχαν και κάποιο στοιχειώδη πληθυσμό πιο παλιά, είναι το Μεγανήσι ή Μεγάλο Πετάλι και το Χερσονήσι. Το Μεγανήσι, πέραν των φυσικών κόλπων με αμμώδεις παραλίες έχει τουλάχιστον 1500 στρέμματα αγροτικές εκτάσεις που είναι άρτιες και οικοδομήσιμες με δυνατότητα ανέγερσης κτιρίων συνολικής επιφάνειας 77 στρεμμάτων (επί συνόλου 16.000 στρ.).
Στο Χερσονήσι βρίσκεται η βίλα της οικογένειας Εμπειρίκου, η οποία σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα έπιανε σε πιθανή πώληση πάνω από 20 εκατ. ευρώ
Το 1990 ένα τμήμα 200 στρεμμάτων του Μεγανησίου πουλήθηκε στον γιο του Πάμπλο Πικάσο, Κλωντ  που μαζί με την αδελφή του Παλόμα δημιούργησαν ένα μοναδικής αισθητικής κατάλυμα. Όταν αργότερα αποφάσισαν να το πουλήσουν, το διεκδίκησαν από εφοπλιστές μέχρι και Άραβες πρίγκιπες, ωστόσο τελικά πέρασε στον έλεγχο της εταιρείας La Reve Estates, συμφερόντων της οικογένειας Δαυΐδ.

Δύο χρόνια νωρίτερα είχε ξεκινήσει στο νησί η συνύπαρξη του Μαρή Εμπειρίκου με την οικογένεια του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση. Ο Εμπειρίκος είχε κληρονομήσει το 50% της εταιρείας Κτήμα Πεταλιοί από τον πατέρα του, τον γνωστό λογοτέχνη και ψυχαναλυτή Ανδρέα Εμπειρίκο, ενώ ο Καρνέσης απέκτησε το υπόλοιπο 50% που προηγουμένως κατείχε η οικογένεια Παπαληού.

Η συνεργασία των δύο οικογενειών για τα δικαιώματα πάνω στο νησί δεν υπήρξε ποτέ αγαστή, με εκατέρωθεν προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Τον Ιούνιο του 2020 η αντιπαράθεση κορυφώθηκε με την κατάθεση μιας αγωγής 186 σελίδων από την πλευρά του Μ. Εμπειρίκου κατά της κοινής εταιρείας Κτήμα Πεταλιοί και της διοίκησης της.
Τελικά κρίθηκε σκόπιμο να βγει στο σφυρί οι τίτλοι των μετοχικών δικαιωμάτων της εταιρίας και η τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε στα 2/3 της συνολικής αξίας, ήτοι στα 25.745.000 ευρώ. Mε αυτή την τιμή έγινε ο τελευταίος πλειστηριασμός στις 5 Mαρτίου 2020, που κατέληξε άγονος.
Δεν υπάρχει ως ώρας κάποια πληροφορία που να μαρτυρά το ποσό που είναι διατεθειμένος να δώσει ο Μπιλ Γκέιτς για τους Πεταλιούς, αλλά η αντικειμενική αξία βάσει δικαστηρίου ανέρχεται στα 38.615.000 ευρώ και η τιμή πώλησης περίπου στα 26 εκατ. ευρώ. 
Προφανώς το ποσό είναι ελάχιστο για τον ισχυρό άνδρα της Microsoft και έναν από τους πλουσιότερους του πλανήτη.

Η COSMOTE και ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ»

Η COSMOTEκαι ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ, στηρίζοντας την ισότιμη πρόσβαση στη μάθηση, συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ», που επιδοτεί με επιταγή (voucher) 200€εκπαιδευτικούς, αλλά και μαθητέςφοιτητές από πυρόπληκτες περιοχές της χώρας, για την αγορά tablet ή laptop

Περισσότερα...

Απελευθερώνεται το ρωσικό δεξαμενόπλοιο στην Κάρυστο

Αποδεσμεύτηκε το δεξαμενόπλοιο ρωσικών συμφερόντων το οποίο κρατούνταν από τις Λιμενικές Αρχές στην Κάρυστο, στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
 
Το πλοίο, που φέρει το όνομα Pegas και έχει ρωσική σημαία, θα αποδεσμευθεί έπειτα από νέα διάταξη που εξέδωσε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Το δεξαμενόπλοιο είχε προορισμό την Πελοπόννησο, όπου θα γινόταν η μεταφόρτωση του πετρελαίου σε άλλο δεξαμενόπλοιο. Όμως, λόγω κακών καιρικών συνθηκών στο Κάβο Ντόρο, βρήκε ασφαλές αγκυροβόλιο στη θαλάσσια περιοχή της Καρύστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ