ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ07042020

Παρ, 03 Ιουλ 2020 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΕΡΓΑΣΙΑ Μεγάλα τα προβλήματα μεταφορών στην Εύβοια

Μεγάλα τα προβλήματα μεταφορών στην Εύβοια

Κακό οδικό δίκτυο, μηδενικοί έλεγχοι στο αλλοδαπό φορτηγό αλλά και φορολογικά αιτήματα που δεν επιλύονται απασχολούν 2.000 αυτοκινητιστές

Δυο χιλιάδες αυτοκινητιστές αριθμεί το Σωματείο Μεταφορών της Εύβοιας που δίδει μάχη για να επιλυθούν μεγάλα προβλήματα του κλάδου που υπονομεύοευν ευθέως τον κλάδο. 
"Η Εύβοια έχει και ιδιαίτερα προβλήματα" σημειώνει ο κ. Ειρηναίος Δημητρίου γραμματέας του Συλλόγου μιλώντας στον "Ε.Τ." και εξηγεί: "Το νησί μας έχει το χειρότερο οδικό δίκτυο στη χώρα, κυριολεκτικά δεν υπάρχει ούτε ένα χιλιόμετρο σύγχρονου εθνικού δρόμου. 

Δώσαμε μάχη και ευτυχώς την κερδίσαμε να μην μας βάλουν διόδιο στο δρόμο Σχηματάρι - Χαλκίδα. Σε μια τετοια περίπτωση το κόστος των αγαθών στην Εύβοια θα είχε αυξήσεις. Ακόμη δεν υπάρχουν καθόλου έλεγχοι για τις μετακινήσεις αλλοδαπών φορτηγών στην περιοχήμας με αποτέλεσμα την αυθαιρεσία και την ανασφαλή οδήγηση".
Ο κ. Δημητρίου συμμετείχε χθες σε μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη που έγινε στη Χαλκίδα με τη συμμετοχή Σωματείων από όλη την Ελλάδα. Εκεί  καταγράφηκαν για μια ακόμη φορά τα προβλήματα του κλάδου Μεταφορών που αφορούν βλεβαια και το Σύλλογο της Εύβοιας που σημειωτέον είναι και ο μοναδικός στο νησί (σε άλλες περιοχές της χώρας υπάρχουν πολλά σωματεία - συνολικά 130 περίπου). Εκεί τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος λησαν: 
1. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ χρήσης παλαιού (εθνικού) οδικού δικτύου. Πρόκειται για μια αντισυνταγματική πράξη του Υπουργείου όπως από την πρώτη στιγμή δήλωσε και δημόσια ο κ. Νίκος Μαυραγάνης μέχρι πρότινος Υφυπουργός Μεταφορών. Υποχρεώνουν παράνομα τα φορτηγά να κινούνται μόνο μέσω διοδίων ώστε να πληρώνουν εμείς με έμμεσο τρόπο τις ρήτρες προς τους παραχωρησιούχους των εθνικών οδών που πληρώνει το κράτος όταν τα έσοδα των διοδίων είναι λιγότερα των συμφωνηθέντων.
Η παράνομη αυτή αξίωση του Υπουργείου συνοδεύεται και με βαρύτατα πρόστιμα και ήδη εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν καταβάλλει αδίκως μεγάλα ποσά.
 2. ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΟΔΙΩΝ. Ενώ τα ΙΧ έχουν εκπτώσεις μέχρι και 60% το μήνα ανάλογα με τον αριθμό των διελεύσεων, στο φορτηγό υπάρχουν μόνο ετήσιες αυξήσεις. Δεν υπάρχουν πληρωμές με πιστωτικές κάρτες, εκπτωτικά bonus προπληρωμένων διελεύσεων, ενώ Υπουργείο και παραχωρησιούχοι κρύβονται, δεν δέχονται ούτε συναντήσεις με τον κλάδο.
 3. ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ των οδηγών. Απεδείχθη ότι είναι ανέφικτη η εφαρμογή της προγενέστερης δήλωσης των υπερωριών στις Μεταφορές. Την πραγματική αδυναμία, όχι να δηλώσουμε εκ των προτέρων τις υπερωρίες, αλλά και συγκεκριμένο ωράριο εργασίας των οδηγών, έχει αναγνωρίσει η ΕΕ που έχει εκδώσει ειδικούς κανονισμούς για τις ώρες οδήγησης και ανάπαυσης, ακόμη και τα διαλείμματα για τους οδηγούς των φορτηγών. 
4. AΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ. Απελευθέρωσαν το επάγγελμα με το νόμο 3887/2010. Αποτέλεσμα η ανεξέλεγκτη είσοδος εταιρειών από τρίτες χώρες όπως Κίνα και Τουρκία. Το ελληνικό φορηγό φορολογείτσι με 65% και αυτοί εργάζονται με χαμηλούς φόρους, ενώ έχουν και φθηνό τραπεζικό χρήμα
5. ΜΗΔΕΝ ΚΙΝΗΤΡΑ. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης δίδονται κίνητρα ανανέωσης των στόλων στις Μεταφορές, εδώ κυκλοφορούν μόνον παλαιά οχήματα. Ουδέποτε ο κλάδος μπήκε σε προγράμματα επιδότησης.
6. ΑΔΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ. Βαριά και άδικα φορολογικά μέτρα έχουν καταστήσει τον κλάδο ζημιογόνο και υπερχρεωμένο. καμία απολύτως μέριμνα για ένα κλάδο που στην ουσία επιτελεί λειτούργημα στην αγορά. Άμεσα θα πρέπει:
-Να καταργηθεί ο φόρος επιτηδεύματος.
- Η φορολογία εισοδήματος και τα τέλη κυκλοφορίας να ενταχθούν στην τιμή του πετρελαίου
- Να υπάρξει έλεγχος στον αθέμιτο ανταγωνισμό με Παρατηρητήριο Τιμών Μετακίνησης κ.α.