ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ09272020

Παρ, 25 Σεπ 2020 2pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΕΡΓΑΣΙΑ Κε ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ ΕΧΕΤΕ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ;

Κε ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ ΕΧΕΤΕ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ;

Ρωτούν οι εργαζόμενοι, θεωρώντας ότι μόνο αυτοί ενδιαφέρονται τελικά για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών κ. Χρηστος Σταϊκούρας έχει επιδείξει μόνιμο προσωπικό ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ. 
Όπως έχουμε ξαναγράψει, κατέθεσε 17 ερωτήσεις στη Βουλή, όλες προς τους υπουργούς Τσακαλώτο και Σταθάκη με τη φράση: "Ζητώ να ενημερώσετε τη Βουλή για το σχέδιο σωτηρίας της ΛΑΡΚΟ από την κυβέρνηση".

Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο για τη ΛΑΡΚΟ που βούλιαζε μέσα στην απραξία. O  κ. Σταθάκης   ανακοίνωνε κάθε τόσο και κάποια "ανύπαρκτη" λύση μόνο και μόνο για να αποφεύγει τις ευθύνες του. Έτσι δεν απαντήθηκε ποτέ καμία από τις 17 ερωτήσεις. 
Τώρα ήρθε η ώρα ο κ. Σταϊκούρας από ερωτών να γίνει ερωτώμενος. Οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ σε ανακοίνωσή τους που δημοσιεύουμε πιο κάτω καταλήγουν: 
"Καλούμε τη νέα πολιτική ηγεσία άμεσα, «χθες» να τοποθετηθεί και αν δεν συμφωνεί με την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ  να απομακρύνει τη Διοίκηση, που κατευθύνεται με εντολές των προηγούμενων, να παγώσει το σχέδιο Γουατεμάλα. Να παρέμβει και να μας ενημερώσει για τα σχέδια που έχει για τη ΛΑΡΚΟ".  
Οι εργαζόμενοι είχαν την Παρασκευή 19 Ιουλίου, στο κινηματογράφο Ίλιον γενική συνέλευση, μετά  το νέο εργατικό ατύχημα που στοίχισε τη ζωή σε ένα νέο άνθρωπο .

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Πραγματοποιήθηκε διοικητικό συμβούλιο της ΛΑΡΚΟ με θέμα «την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας».
Η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, αθετώντας τις δεσμεύσεις της ότι «μετά τις εκλογές και όσο θα είναι διοίκηση στη ΛΑΡΚΟ ότι συμφωνήσαμε στις διαπραγματεύσεις ισχύει και θα υπογραφεί μόλις ενημερώσουν την καινούργια πολιτική ηγεσία», όπως μας είχαν πει. Τελικά στο διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποίησαν χθες, με πρόσχημα ότι «θα τους αλλάξουν», απορρίψανε την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας,  που οι ίδιοι είχαν αποδεχτεί  και επικεντρώθηκαν στη «ζωτικής σημασίας» κατά τη γνώμη τους και όπως το παρουσιάζουν, δοκιμή του Μεταλλεύματος Γουατεμάλας.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες συνάδελφοι και συναδέλφισσες είναι μάταιο να δίνουμε τη ζωή μας για να σώσουμε τη ΛΑΡΚΟ,  να  σώσουμε κάτι που άλλοι έχουν την πολιτική και διοικητική ευθύνη, αν θα λειτουργεί ή εάν θα την κλείσουν.
Οι εγκαταστάσεις είναι απαξιωμένες στο απροχώρητο, η αίθουσα των  Η/Κ έχει μετατραπεί σε μία βόμβα που ανά πάσα ώρα και στιγμή, με ένα τρύπημα καμινιού θα φέρει ατύχημα.
Οι εργαζόμενοι καθημερινά ζούμε με την αγωνία αν θα συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο, αν θα πληρωθούμε στην ώρα μας, εάν γίνουν προσλήψεις και παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. 
Δεν βλέπουμε τίποτα, το μόνο που ακούμε και μας λένε είναι ότι «όσο παράγουμε θα κρατήσουμε την ΛΑΡΚΟ ανοιχτοί». Δεν μας λένε όμως τελικά ποιος πληρώνει αυτή την παραγωγή και με τι αντίτιμο.
Τελικά αποδεικνύεται ότι η διοίκηση έπαιζε παιχνίδι με τη συλλογική σύμβαση εργασίας και την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών. Την ίδια στιγμή που μας λέει ότι «δεν μπορεί να υπογράψει την ΣΣΕ γιατί έκανε παρέμβαση ο κύριος μέτοχος και φοβάται μήπως έχει ποινικές κυρώσεις», παράλληλα περπατά το σχέδιο Γουατεμάλα, το οποίο οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουμε. 
Δεν γνωρίζουμε τι λέει η σύμβαση με την TELF, δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει μέσα σε αυτή όρος ιδιωτικοποίησης, με ποιο επιχειρησιακό σχέδιο θα το δοκιμάσουν για να υπάρχει ασφάλεια στην εργασία και στις εγκαταστάσεις.  
Για αυτές τις δοκιμές δεν φοβάται η διοίκηση;  Για αυτές τις δοκιμές συνεχίζει να είναι διοίκηση αλλά για τη συλλογική σύμβαση εργασίας και την κατάργηση του σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών δεν είναι πλέον διοίκηση;
Καμία δοκιμή δεν θα γίνει επειδή οι εργαζόμενοι θα μπουν μπροστά. Δεν θα αφήσουμε να δοκιμάσουν στο τομάρι μας μεταλλεύματα που δεν γνωρίζουμε τη συμπεριφορά τους, αν δεν υλοποιηθούν παράλληλα ουσιαστικά μέτρα για να ηρεμήσουν οι εργαζόμενοι για να γίνουν ασφαλείς οι εγκαταστάσεις. Δεν θα αφήσουμε να υλοποιηθούν συμβάσεις – συμφωνίες που δεν γνωρίζουμε, που ενδεχομένως μέσα από την υλοποίηση τους να ιδιωτικοποιείται παραπέρα η περιουσία του ελληνικού λαού, η ΛΑΡΚΟ. 
Τεκμηριώνεται για άλλη μία φορά ότι όσο και να υπερβούμε τον εαυτό μας, άλλοι έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, άλλοι σχεδιάζουν και άλλοι υλοποιούν.  Προτέρημα για εμάς πρέπει και είναι η ακεραιότητα της υγείας μας.
Στη γενική συνέλευση θα παρθούν ουσιαστικές και δυναμικές αποφάσεις κινητοποιήσεων. Δεν παίρνει άλλο αυτή η κατάσταση.  Δεν μπορούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση..."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ