ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06232021

Τρι, 22 Ιουν 2021 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ - ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ - ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μεγάλη συμμετοχή, κύμα συμπαράστασης αλλά η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει πίσω

Στην Αθήνα θα συγκεντρωθούν αύριο Σάββατο 25 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, μετά από απόφαση των σωματείων που δραστηριοποιούνται στην επιχείρηση, αλλά και άλλων φορέων που συνολικά ξεπερνούν τους 120. 
Στο πλευρό των εργαζομένων είναι και όλοι οι Δήμοι της Εύβοιας και άλλων περιοχών όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, κόμματα και φορείς.

Ωστόσο η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια νέα τακτική απέναντι στους εργαζόμενους και φαίνεται ότι το συλλαλητήριο δεν την πτοεί. Συνομιλεί μαζί τους, εξηγεί πλήρως τις προθέσεις της, κάθεται με τις ηγεσίες των Σωματείων σε κοινό τραπέζι.
Είναι φανερό το αυριανό συλλαλητήριο είναι η τελική αναμέτρηση ΛΑΡΚΟ - κυβέρνησης αφού άλλα όπλα δεν υπάρχουν (π.χ. απεργία). Η κυβέρνηση μοιάζει να μην ανησυχεί και το μόνο που συζητά είναι πως θα προστατευθούν καλύτερα οι εργαζόμενοι μετά την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.
ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο θα προχωρήσουν ταυτόχρονα δύο ξεχωριστοί διαγωνισμοί για τα ορυχεία και το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ.
Παράλληλα θα αποσαφηνιστεί ύστερα από νομική μελέτη, σε ποιο νομικό καθεστώς (εκκαθάρισης, διαχείρισης κλπ) θα υπαχθεί η εταιρεία  πριν από την προκήρυξη των διαγωνισμών, με βασικό γνώμονα πάντα να παραμείνει εν λειτουργία «προς όφελος τόσο των εργαζομένων, όσο και των επενδυτών», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζητούν διατήρηση της επιχείρησης υπό κρατικό έλεγχο, συνέχιση της λειτουργίας και διασφάλιση των θέσεων εργασίας, υποστηρίζοντας ότι η ΛΑΡΚΟ κακοδιοικείται από το κράτος ενώ μπορεί να είναι κερδοφόρα..
ΜΟΝΙΜΩΣ ΖΗΜΙΟΓΌΝΑ
Ωστόσο η ΛΑΡΚΟ δεν έχει μαζί της τους... αριθμούς. Λειτουργεί ελέω ΔΕΗ αφού παίρνει ρεύμα χωρίς να το πληρώνει και ήδη της χρωστά 340 εκατ. ευρώ. Ακόμη με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το 2014 επιβλήθηκε η επιστροφή ποσού ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, που κρίθηκε ως παράνομη κρατική ενίσχυση. (Αν αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ο νέος ιδιοκτήτης δεν θα βαρύνεται με το πρόστιμο - συμφωνεί και η ΕΕ).
ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: «στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που συνεχίζουν την πάλη τους για τη διασφάλιση της λειτουργίας της και των θέσεων εργασίας, για την προστασία της ζωής και της υγείας τους, για συλλογική σύμβαση εργασίας με μόνιμη και σταθερή εργασία και συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.
Στηρίζουμε τον αγώνα συνολικά των κατοίκων της Φθιώτιδας και της Εύβοιας που αγωνίζονται για να μη βάλει λουκέτο στο βωμό του κέρδους και του διεθνούς ανταγωνισμού, μια βιομηχανία στρατηγικής σημασίας για τη χώρα με τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, που δίνει δουλειά και ψωμί σε χιλιάδες οικογένειες των περιοχών αυτών και όχι μόνο.
Ο αγώνας αυτός είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων. Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλεί όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν δυναμικά στο συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα στις 25 Γενάρη, στις 11 π.μ. στην Ομόνοια, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη στήριξη στον δίκαιο και δύσκολο αγώνα τους».
Επίσης το Εργατικό Κέντρο Πειραιά σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «καλεί τα σωματεία μέλη του, όλους τους εργαζόμενους του Πειραιά, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία να δώσουν μαχητικό παρών στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα το Σάββατο 25 Γενάρη 2020.
Το τελευταίο διάστημα και πιο συγκεκριμένα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρυμνα, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, τα πράγματα αντί να έχουν βελτιωθεί έχουν χειροτερέψει κατά πολύ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ