ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πεμ11262020

Τρι, 24 Νοε 2020 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

Πέραν της οικονομικής κατάρρευσης μεγάλος είναι ο φόβος να λείψουν αγαθά από την αγορά αφού δεν θα παραχθούν

Διπλή είναι η ανησυχία για την αγροτική οικονομια σε Εύβοια και Στερεά. 
Από την μια υπάρχει οικονομική κατάρρευση με μεγάλη πτώση της δραστηριότητας. Χιλιάδες αγρότες σε Εύβοια και Στερεά βρίσκονται σε οικονομικη ασφυξία. Από την άλλη, ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος της έλλειψης αγαθών από τα ελληνικά νοικοκυριά, ακριβώς γιατί χιλιάδες καλλιεργήσιμες εκτάσεις δεν θα αποδώσουν κυρίως λόγω απουσίας εργατών.

Υπάρχουν κι άλλα προβλήματα για τον αγροτικό κόσμο της Εύβοιας τα οποία θέτει με επιστολή του στην κυβέρνηση ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης- Κτηνιατρικής και Περιβάλλοντος κ. Δημήτριος Βουρδάνος. Συγκεκριμένα, ενημερώνει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μαυρουδή Βορίδη, για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την πανδημία του Covid-19 σημειώνοντας ότι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κύριο επάγγελμα και αποκλειστικό εισόδημα διαβίωσης για ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και  στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες. Το σχετικό υπόμνημα αναφέρει:
"... Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο αγρότης της Στερεάς Ελλάδας, μετά από μια ολόκληρη 10ετία σκληρής οικονομικής κρίσης, δέχεται μια μεγάλη και ανεπάντεχη δοκιμασία από  την πανδημία του Covid-19, με αποτέλεσμα να βιώνει τεράστια αγωνία για την επόμενη μέρα. Για τον λόγο αυτόν, θεωρείται επιτακτική η ανάγκη στήριξης από το Υπουργείο με στοχευμένα μέτρα.
Μέτρα ανακούφισης και θωράκισης των παραγωγών που διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Αττικής μετά τον αποκλεισμό τους ή και τον περιορισμό συμμετοχής τους σε αυτές, των κτηνοτρόφων, και ειδικότερα των αιγοπροβατοτρόφων παραγωγών,  που συνεργάζονται με καταστήματα που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, το πάγωμα της συγκεκριμμένης αγοράς ενόψει της πασχαλινής περιόδου και φυσικά για όσο διάστημα χρειαστεί.  
  • Να επεκταθεί η εφάπαξ ενίσχυση των 800 ευρώ σε όλους τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα.
  • mΝα δοθούν λύσεις ρευστότητας, με την ενεργοποίηση της Κάρτας του Αγρότη,  για να μη χαθούν ρυθμίσεις δανείων, οφειλών προς το δημόσιο, καθώς και φορολoγικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων προς ΕΛΓΑ, ΕΦΚΑ ΔΕΚΟ.
  • Να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες ελέγχου και αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ προς τους πληγέντες παραγωγούς που εκκρεμούν, για να δώσουν μια ανάσα στους αγρότες.
  • Να δοθούν παρατάσεις στις ημερομηνίες δέσμευσης για όσους έχουν ενταχθεί σε Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου 2014-2020.
  • Στις ανακοινώσεις των μέτρων της ΔΕΗ και στις εκπτώσεις για το πάγιο που αφορούν οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις, να συμπεριληφθούν και οι αγρότες με το αγροτικό ρεύμα, για τις υποχρεώσεις – οφειλές ρεύματος προς την ΔΕΗ και της χρήσης νερού προς τα ΤΟΕΒ, όπου σήμερα αρχίζει η νέα καλλιεργητική περίοδος.
Επίσης, θα ήθελα να σας μεταφέρω την ανησυχία των παραγωγών της Περιφέρειάς μας ότι κάθε είδους περιοριστικού μέτρου λόγω της πανδημίας, να μην λάβει μόνιμη μορφή η εφαρμογή τους μετά την άρση των απαγορεύσεων για τη συμμετοχής τους σε λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Αττικής και εν γένει εκτός Περιφέρειας.
Θα ήθελα, τέλος, να σας μεταφέρω το κλίμα παραγκωνισμού που εισέπραξε ο αγροτικός κόσμος μετά την ψήφιση του πρόσφατου νόμου για την ενέργεια και τα αγροτικά φωτοβολταϊκά και παρακαλώ όπως εξετάσετε τη δυνατότητα αποκατάστασης αυτής της δυσμενούς συνθήκης».