ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ10072022

Τρι, 09 Αυγ 2022 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Όσοι δεν μείνουν στην εταιρεία δεν θα απολυθούν αλλά θα συνεχίσουν στο Δημόσιο ή σε Δήμους

Δύο από τα μεγάλα προβλήματα της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ που έχουν απομείνει πριν την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών των ενδιαφερομένων εταιρειών, είναι α) η τύχη των εργαζομένων υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και β) η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την εκκίνηση της λειτουργίας.
Για τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για μετατάξεις εργαζομένων στο δημόσιο ή Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά στη ΛΑΡΚΟ απασχολούνταν 1.080 και με βάση το πλάνο της ιδιωτικοποίησης δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την επαναπρόσληψη τους. Αντίθετα, έχει αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια του νέου επενδυτή για να αποφασίσει αν θα κρατήσει μέρος του προσωπικού.
Οι υποψήφιοι επενδυτές ζητούν αποσαφηνίσεις αναφορικά με το εργασιακό προκειμένου αφενός να μην παρεμποδιστεί η λειτουργία του εργοστασίου από διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους όταν ολοκληρωθεί η πώληση και αφετέρου για να έχουν μία εικόνα ως προς τον αριθμό που θα πρέπει να συνεχίσουν. Η κυβέρνηση δεν θέλει να απολύσει κανέναν, όμως για αρκετούς θα βρεθούν θέσεις εκτός ΛΑΡΚΟ.

Ως προς το περιβαλλοντικό ζήτημα, οι ενδιαφερόμενοι για την ΛΑΡΚΟ έχουν ζητήσει την έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων προκειμένου να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το σχέδιο της ΑΕΠΟ έχει ετοιμαστεί και ανεβαίνει στο VDR προκειμένου οι φιναλίστ του διαγωνισμού να κάνουν τις παρατηρήσεις τους.

Με βάση αυτές τις δυο εκκρεμότητες, είναι πιθανόν, οι ΔΥΟ διαγωνισμοί του Ειδικού Διαχειριστή και του ΤΑΙΠΕΔ να πάνε πιο πίσω. 
Ο ΠΡΩΤΟΣ διαγωνισμός του Ειδικού Διαχειριστή, υπενθυμίζεται ότι αφορά στη μεταβίβαση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας (περιοχή Αγ. Ιωάννης) και Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και αγροτεμαχίων. Για αυτόν ο Ειδικός Διαχειριστής φέρεται να προσδιορίζει χρονικά την ημερομηνία υποβολής προσφορών περί τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.
Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ διαγωνισμός του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αφορά στη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι. Πρόκειται για εγκαταστάσεις και μεταλλευτικά δικαιώματα που ανήκουν στο δημόσιο. Ο προγραμματισμός του ΤΑΙΠΕΔ για τις δεσμευτικές προσφορές είναι για τις 25 Οκτωβρίου.
Τέλος όπως έχουμε ξαναγράψει, από τους έξι επενδυτές που είχαν συμμετάσχει στην αρχική διαγωνιστική διαδικασία, στην κούρσα παραμένουν οι: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS AG, MYTILINEOS και COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ