ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι10202020

Τρι, 20 Οκτ 2020 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΤΟΠΙΚΑ

Ποια τα αιτήματα κατοίκων Ληλαντίου και Καστέλλας

Κάτοικοι Ληλαντίου και Καστέλλας που συγκεντρώθηκαν στην Παλιά Γέφυρα, δημοσιοποίησαν τα αιτήματα τους που είναι:

Άμεσα να ολοκληρωθεί η μελέτη και να ξεκινήσουν αντιπλημμυρικά έργα. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι η μελέτη θα είναι έτοιμη τον Μάρτη 2021. 

 

Περισσότερα...

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ - ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΤΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΘΑ ΠΕΙ ΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ

Ο Δήμος θα παραστεί ως πολιτική αγωγή - Μάχη στη συνεδρίαση της Παρασκευής

 
Μάχη δόθηκε την π. Παρασκευή στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου, για το αν θα παραστεί ο Δήμος ως πολιτική αγωγή στην υπόθεση πληρωμής έργων "που και δεν έγιναν αλλά κόστισαν 2,5 εκατ. ευρώ".
Οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι δεν λείπει ούτε  ένα ευρώ και πως απλώς χρειάστηκε να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία για να γίνουν τα έργα.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής, θα αποφάσιζε και για τον ορισμό νομικών για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου και των Δημοτών, δεδομένου ότι α) Υπάρχει αμοιβή 30.000 ευρώ που έπρεπε να εγκριθεί και β) Η δίκη ξεκινά σήμερα Τρίτη 20 Οκτωβρίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Όπως είναι γνωστό στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έχουν χαθεί από τον Δήμο και τα Νομικά πρόσωπα, σημαντικά ποσά με διάφορους τρόπους.
Κυρίως όμως με έργα που καταγγέλλεται ότι δεν έγιναν ποτέ αλλά πληρώθηκαν. Η πρόταση τελικά πέρασε στην ψηφοφορία με ισοψηφία (11-11) με την ψήφο του προέδρου, η οποία σε αυτές τις περιπτώσεις, ισοψηφίας, υπερισχύει και έτσι υπερψηφίστηκε.

ΤΙ ΛΕΓΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ
Ο Δήμος λέγει ότι οφείλει να κάνει ότι πρέπει ώστε να επιστραφούν αυτά τα ποσά περίπου 2,5 εκ. € στον Δήμο και στις επιχειρήσεις και τα άλλα Νομικά πρόσωπα. Τονίζει επίσης ότι η υπεράσπιση αυτών των συμφερόντων του Δήμου και η προσφορά Υπηρεσιών προς τους πολίτες, είναι οι βασικές υποχρεώσεις όλων των στελεχών του Δήμου, των Δημοτικών Συμβούλων και των Δημάρχων, οι οποίοι έχουν ορκιστεί για αυτές τις υποχρεώσεις.
Καταγγέλλεται ότι υπήρξε προσπάθεια να μην περάσει η πρόταση στο δημοτικό Συμβούλιο. Δηλαδή ότι είχαν γίνει πολλές συνεννοήσεις, ώστε να μη περάσει η πρόταση για τον ορισμό των Νομικών εκπροσώπων του Δήμου. Έγινε μια προσπάθεια να στερηθεί ο Δήμος της Πολιτικής Αγωγής.

Να στηριχθεί το Αλιβέρι ως λιγνιτική περιοχή

Ερώτηση στη Βουλή με στοιχεία από τον Θ. Ζεμπίλη

 
Με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης, ζήτησε να εξεταστεί η ένταξη και του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές, επισημαίνοντας ότι το Αλιβέρι ήταν από τις πρώτες περιοχές που αντιμετώπισε τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης, κατά τρόπο μάλιστα ασύντακτο, χωρίς να ληφθούν ποτέ τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη των κατοίκων.
 Η ερώτηση αναφέρει ότι το Αλιβέρι είναι ίσως η ιστορικότερη λιγνιτική περιοχή της χώρας, καθώς εκεί το 1873 έγινε η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για την εκμετάλλευση λιγνιτικών κοιτασμάτων στην Ελλάδα, που σταμάτησε το 1897 όταν μια πλημμύρα κατέστρεψε όλες τις επιφανειακές και υπόγειες εγκαταστάσεις εξόρυξης. Μετά τον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο άρχισε ξανά η εκμετάλλευση λιγνίτη, με την ετήσια παραγωγή το 1922 να φτάνει τους 23.000 τόνους και να διατηρείται για έξι περίπου χρόνια, μέχρι που σταμάτησε για οικονομικούς λόγους.
Αργότερα, το 1951, η ΔΕΗ ανέλαβε την υπόγεια εκμετάλλευση των ορυχείων της περιοχής και κατασκεύασε τον ατμοηλεκτρικό σταθμό(ΑΗΣ) Αλιβερίου, με πρώτες τις Μονάδες Νο 1 και 2(40mw έκαστη), με καύσιμο αποκλειστικά τον λιγνίτη. Προς το τέλος της δεκαετίας του 1960 κατασκευάστηκαν δύο ακόμα Μονάδες(150mw έκαστη), με τη μία να λειτουργεί με λιγνίτη και η άλλη με μαζούτ, στις οποίες απασχολούνταν περίπου 1000 εργάτες. Τα τελευταία χρόνια έχει κατασκευαστεί στο Αλιβέρι μία Μονάδα ισχύος 420 mw με καύσιμο το φυσικό αέριο, όπου το απαιτούμενο τεχνικό δυναμικό για τη λειτουργία της είναι περίπου τα 25 άτομα, σύμφωνα με τη σύμβαση κατασκευής της.
Οι ανάγκες του ΑΗΣ Αλιβερίου σε λιγνίτη καλύπτονταν από το τοπικό ορυχείο μέχρι και το 1988, οπότε και έπαψε να λειτουργεί οριστικά. Με αυτόν τον τρόπο, το λιγνιτορυχείο Αλιβερίου για 35 ολόκληρα χρόνια, υπήρξε το κέντρο οικονομικής ανάπτυξης και εξέλιξης για όλη την ευρύτερη περιοχή, αφού στο απόγειο του ο συνολικός αριθμός απασχόλησης σε αυτό και στο εργοστάσιο ΑΗΣ Αλιβερίου, έφτασε να είναι πάνω από 2000 άτομα. Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια εκτιμάται ότι από τα υπόγεια έργα εξορύχθηκαν συνολικά 14,7 εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη και από την επιφάνεια 3,9 εκατομμύρια τόνοι. Η παύση της λειτουργίας του λιγνιτωρυχείου, όπως και αυτή του ορυχείου της εταιρίας ΚΟΙΣΕΛΙΚ στην Κύμη, επέφερε ραγδαία αύξηση της ανεργίας, που είχε ως συνεπακόλουθο τη δραματική μείωση του πληθυσμού του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία απογραφής του 2001 και του 2011. Συγκεκριμένα, το 2001 ο πληθυσμός του Δήμου ήταν 34.284 κάτοικοι, ενώ το 2011 ήταν 28.437.
Από τα προαναφερόμενα αποδεικνύεται ότι το Αλιβέρι ήταν από τις πρώτες περιοχές που αντιμετώπισε τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης, κατά τρόπο ασύντακτο, χωρίς να ληφθούν ποτέ τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη των κατοίκων.Θεωρώ ότι έστω και τώρα θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη μέριμνα για να δημιουργηθούν εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης στον τόπο, προς τις κατευθύνσεις κυρίως της καθαρής ενέργειας, του εμπορίου και της βιοτεχνίας, του βιώσιμου τουρισμού, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης.
Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
1) Μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ένταξη του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, για την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που προκλήθηκαν από την ασύντακτη απολιγνιτοποίηση της περιοχής του Αλιβερίου;
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να θεσπιστούν ειδικά κίνητρα, φορολογικά, επενδυτικά και χρηματοδοτικά, που θα συνοδεύονται από έργα υποδομών, στο πλαίσιο ενός εναλλακτικού προγράμματος ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Αλιβερίου;»
 

ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Υπεγράφη η σύμβαση, γίνεται η δημοπράτηση, θα έχει ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια

Μετά τη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας που ήταν σε εκκρεμότητα από το 2009, ένα ακόμη εμβληματικό έργο της Χαλκίδας που έχει αδικαιολόγητα καθυστερήσει, η ανάπλαση της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς, φαίνεται να μπαίνει επιτέλους σε φάση υλοποίησης.

Περισσότερα...

Συγκέντρωση στη γέφυρα Ευρίπου

Μια ακόμη παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν οι πλημμυροπαθείς του Ληλαντίου, της Καστέλλας και των Πολιτικών. Συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί, στη γέφυρα του Ευρίπου και μεταξύ άλλων απαίτησαν να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα και να δοθούν αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες.

Περισσότερα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ