ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πεμ10172019

Τετ, 16 Οκτ 2019 10pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΤΟΠΙΚΑ ΣΕ ΚΥΚΛΟ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΠΑΛΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΣΕ ΚΥΚΛΟ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΠΑΛΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Η τοπική κοινωνία διχάζεται - Στο πλευρό του Δήμου η πλειοψηφία των φορέων

Η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας έγινε για άλλη μια φορά το πρώτο θέμα στην τοπική κοινωνία και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι. 

Η πλευρά του Δημάρχου Χρ. Παγώνη  κάνει λόγο για κωλυσιεργεία από πλευράς υπουργείου, ενώ η λεγόμενη "Ομάδα πολιτών" κατέφυγε και πάλι στον... εισαγγελέα!

Στην υπόθεση παρενέβη και ο Σίμος Κεδίκογλου καταγγέλοντας, πως παρά τις δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού, ότι το υπουργείο θα συμβάλλει στην έγκριση της οριστικής μελέτης αποκατάστασης το γρηγορότερο, μόλις υποβληθεί από το Δήμο, αυτό που - δυστυχώς - διαπιστώνεται στην πράξη είναι  παρελκυστική συμπεριφορά.
Σημειώνει επίσης, ότι: «Η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων να αναβάλει τη συνεδρίαση της 26ης Ιουλίου 2018, για την έγκριση της οριστικής μελέτης: «Αποκατάσταση, ανάδειξη, ανάπτυξη και λειτουργική επανένταξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας καθώς και Ανάπλαση των επιφανειών της γειτνιάζουσας Πλατείας Αγοράς», με την αιτιολογία της διενέργειας αυτοψίας, προκειμένου να διαπιστώσει την αναγκαιότητα της πρότασης των μελετητών, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, καθώς δεδομένης αυτής της εξέλιξης, η δημοπράτηση του έργου παραπέμπεται στις καλένδες.
Ο Σίμος Κεδίκογλου απαριθμώντας τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή  τόσο για τη συντήρηση, στερέωση και προστασία του ετοιμόρροπου μνημείου - σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού - όσο και για την προστασία καανάδειξη του συγκροτήματος της Δημοτικής Αγοράς ζητά να απαντήσει η Υπουργός ,σε ποιές ενέργειες θα προβούν, προκειμένου να εγκριθεί άμεσα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η οριστική μελέτη, έτσι ώστε να δημοπρατηθεί το έργο της αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας εντός του 2018;"
Ο κ. Κεδίκογλου στηρίζει εμμέσως τις θέσεις του Δήμου. Να σημειωθεί ότι στο πλευρό του Δήμου έχουν τοποθετηθεί και άλλοι φορείς όπως το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος κ.α.

Η ΟΜΑΔΑ  ΠΟΛΙΤΩΝ
ΘΕΛΕΙ  ΤΗ  ΜΕΛΕΤΗ
Στον εισαγγελέα κατέθεσε υπόμνημα η "Ομάδα Πολιτών" που σταθερά βάλλει κατά του Δημάρχου, θεωρώντας ότι είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για  τη  συνεχή κατάρρευση του χώρου (ο δήμαρχος απαντά: Δεν υπάρχουν κονδύλια) αλλά και για τις καθυστερήσεις.
Αναφέρει η νέα καταγγελία: "... Ο δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης ανάθεσε την Οριστική Μελέτη «Αποκατάσταση, Ανάδειξη, Ανάπτυξη και λειτουργική Επανένταξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας». Ως ομάδα ενδιαφερόμενων πολιτών, ζητήσαμε από τον κ. δήμαρχο αντίγραφο της μελέτης αυτής πριν εισαχθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, μέχρι τώρα όμως συναντήσαμε την άρνησή του. Στο ερώτημά μας αν θα απαντήσει είτε αρνητικά είτε θετικά στο αίτημα μας μας είπε ότι «θα κάνει ό,τι ο ίδιος αποφασίσει».
Συγκεκριμένα, η Ομάδα μας, κάλεσε με ηλεκτρονική επιστολή τον κ. Δήμαρχο να μας δώσει την δυνατότητα να λάβουμε γνώση της μελέτης αυτής:
«Προκειμένου, από πλευράς μας, να μετάσχουμε στη συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων με τρόπο εποικοδομητικό, χρειάζεται να λάβουμε γνώση της μελέτης αυτής.
 Ζητούμε από εσάς να μας δώσετε την δυνατότητα να λάβουμε γνώση  της μελέτης αυτής. Για  τον παραπάνω λόγο ζητούμε την άδεια να φωτοτυπήσουμε, με δικά μας έξοδα, την μελέτη που θα υποβληθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων», (ΟΠΠοΔΕΔΑΧ, αρ.πρ. 138/ 20.06.2018,)
Στις επανηλειμμένες επαφές της εκπροσώπου μας κ. Ροζίνας Κολώνια με το Γραφείο του κ. δημάρχου δεν λάβαμε καμία απάντηση..."

Δήμος
Ολοκληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας


Από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, τοποθετήθηκε πανό διαμαρτυρίας στη Δημοτική Αγορά που γράφει: "Τα σχέδια Αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, ολοκληρώθηκαν από τον Δήμο με κόστος 330.000 ευρώ".
Στο μεταξύ και ο αντιδήμαρχος κ. Μπουραντάς θα πει: « Η δημοτική αγορά Χαλκίδας αποτελεί "μνημείο" ανικανότητας και αναποτελεσματικότητας όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών! Τριάντα χρόνια πέρασαν και δεν ήταν ικανοί να ανακαινίσουν ένα κτήριο, ώστε να διατηρηθεί η δημοτική αγορά ζωντανή στην καρδιά του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης!
Η παρούσα δημοτική αρχή Παγώνη με την επιμονή και την προσήλωση στο στόχο που υπέδειξε, ανέτρεψε όλα τα αρνητικά δεδομένα και μέσα σε τέσσερα χρόνια κατάφερε να έχει έτοιμη μελέτη και τα χρήματα να την κατασκευάσει. Σε κάποιους δεν αρέσει αυτή η εξέλιξη γιατί θα αποκαλύψει την γύμνια τους στα μάτια των Χαλκιδέων. Προσπαθούν λοιπόν με νύχια και με δόντια να βάλουν εμπόδια ώστε να φανεί ότι και η παρούσα δημοτική αρχή είναι μια από τα ίδια.Αναρωτιέμαι, σε τι μπορούν να ελπίζουν οι δημότες αυτής της πολύπαθης πόλης;»

Τι λέγει ο κ. Χ. Παγώνης
για την Ομάδα Πολιτών


Με το παρακάτω κείμενο στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, απάντησε στις κατηγορίες της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών:
"Μετά τις λυσσαλέες αντιδράσεις της «Ομάδας Πολιτών» και του γνωστού για την «εγκυρότητα» και «αντικειμενικότητα» τοπικού εντύπου (τυχαίο;), που προκάλεσε η άμεση αντίδρασή μας στην νέα καθυστέρηση του Έργου της Δημοτική Αγοράς Χαλκίδας, γίνεται πλέον φανερό σε όλους τους συμπολίτες μας ποιοι είναι αυτοί που δεν επιθυμούν να προχωρήσει αυτό το μεγάλο και οραματικό, για την Πόλη μας, Έργο.
Παραθέτω προς ενημέρωση όλων των Χαλκιδέων το Αίτημα Αναβολής που κατέθεσε στην τελευταία Συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων η «Ομάδα Πολιτών» και αυτοί που υπογράφουν εκ μέρους της, με μοναδικό στόχο την περαιτέρω καλυσιεργεία του Έργου.
Επειδή η« καραμέλα» περί μη παροχή πρόσβασης στις Μελέτες αποτελεί μια φτηνή δικαιολογία, υπενθυμίζω στην  η «Ομάδα Πολιτών» ότι η ίδια η Προεδρεύουσα της συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων ενώπιόν τους, ανακοίνωσε ότι τα σχέδια Μελετών αποτελούν ιδιωτικά έγγραφα και δεν επιτρέπεται να χορηγηθούν μέχρι την οριστική τους έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
 Τέλος, η διαδικασία ανάθεσης των Μελετών στην κοινοπραξία των Μελετητών και για τον ισχυρισμό ότι είναι παράνομη, απάντησε αρμοδίως η Επιτροπή του άρθρου 152 του Ν.3463/2006 που ΑΠΕΡΡΙΨΕ την σχετική Ένσταση που κατέθεσε Δημοτικός Σύμβουλος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και η οποία ένσταση προκάλεσε 5 μήνες καθυστέρηση στην εξέλιξη του θέματος της Δημοτικής Αγοράς.
Οι μάσκες έπεσαν! Το λόγο έχει πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που δεν μπορεί να ανεχτεί άλλο αυτήν την θλιβερή και αποκρουστική εικόνα του κέντρου της Χαλκίδας. Πρέπει όλοι εσείς που δεν θέλετε να αλλάξει τίποτα στην πόλη να καταλάβετε, οτι με τις τακτικές σας δεν πολεμάτε τον Δήμαρχο αλλά όλους τους Χαλκιδέους.
Φτάνει πια!"