ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ10192019

Παρ, 18 Οκτ 2019 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΤΟΠΙΚΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Κομβικό σημείο της εμφύλιας αντιπαράθεσης είναι το ερώτημα "ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση του έργου"

Σε ανοικτή συγκένρωση διαμαρτυρία  καλεί για αύριο Τρίτη ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρ. Παγώνης, ώστε "να απομονωθούν αυτοί που συστηματικά καθυστερούν το σημαντικό έργο ανάπλασης της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς", όπως ο ίδιος  τονίζει. 

Την ίδια ώρα όμως αυτοί που καταγγέλονται (κυρίως η "Ομάδα Πολιτών"),  απαντούν ότι ο μόνος που καθυστερεί το έργο είναι ο ίδιος ο Δήμαρχος.


Θυμίζουμε ότι ο κ. Παγώνης πριν την αναγγελία της αυριανής συγκέντρωσης είχε δημοσιοποιήσει έγγραφο της "Ομάδας Πολιτών" προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων που ζητούσε να μην μπεί το θέμα της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018, "επειδή δεν είχε η Ομάδα Πολιτών τη μελέτη στα χέρια της για να αποφανθεί".
Με αφορμή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει ο δήμαρχος ενάντια στο Υπουργείο Πολιτισμού, η Ομάδα αναφέρει ότι ο Χρήστος Παγώνης δεν θέλει στην πραγματικότητα να ελεγχθεί η μελέτη από το αρμόδιο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων. Σταχυολογούμε από ανακοίνωση:
"Ο δήμαρχος χειρίζεται προσωποπαγώς την υπόθεση. Δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τη μελέτη αποκατάστασης, έχει καθυστερήσει με δική του ευθύνη το έργο και παίζει τη Δημοτική Αγορά ως προεκλογικό χάρτι" είναι μερικά από αυτά που του προσάπτουν τα μέλη της Ομάδας.
Εν όψει της αυριανής συγκέντρωσης η "Ομάδα Πολιτών" αναφέρει στην πιο πρόσφατη ανακοίνωσή της:
"... Ο κ. δήμαρχος Χαλκιδέων έχει στόχο να περάσει η μελέτη από το ΚΣΝΜ ως έχει, χωρίς να ελεγχθεί ουσιαστικά.
Ο κ. Παγώνης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς προσωποπαγώς, χωρίς να γνωστοποιήσει στους πολίτες -ούτε καν στο Δημοτικό Συμβούλιο!- την Οριστική
Μελέτη που πληρώθηκε από το δημόσιο ταμείο!
Επιπλέον, επιτίθεται στην ομάδα μας, γιατί δεν του αναγνωρίζουμε την απαίτησή του να κάνει ό,τι θέλει χωρίς κανέναν έλεγχο – τακτική που οδήγησε, ήδη, σε μεγάλη απώλεια χρόνου. Με άλλη νοοτροπία της δημοτικής αρχής η αποκατάσταση θα είχε ήδη αρχίσει!
Σταχυολογούμε επιλεκτικά κορυφαίες και καθοριστικές ενέργειες του κ. Δημάρχου, που εμπόδισαν έως σήμερα την ομαλή εξέλιξη του έργου:
- Το 2014 εξαιτίας του χάθηκαν 4 μήνες: ανέμενε ανυπόμονα την έγκριση κατεδάφισης της Αγοράς, ενώ εκκρεμούσε η υπουργική υπογραφή για το χαρακτηρισμό της ως μνημείου!
- Αρνήθηκε την ολωσδιόλου δωρεάν βοήθεια που του προσφέρθηκε – με μεσολάβηση της Ομάδας μας
– από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ για την ετοιμασία του φακέλου του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, η οποία προδικαζόταν ως άριστη και συμφέρουσα.
- Προτίμησε αντί αυτής ένα ιδιωτικό Γραφείο επ' αμοιβή, χάνοντας άλλους 4 μήνες μέχρι να το βρει!
- Στη συνέχεια πέρασαν 13 μήνες, χρόνος υπερβολικά μεγάλος, για να συντάξει το ιδιωτικό Γραφείο τον φάκελο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
- Μετά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ανέθεσε τις οριστικές μελέτες απευθείας, προκαλώντας ενστάσεις από την αντιπολίτευση. Άλλοι 5 χαμένοι μήνες από την καθυστέρηση για ένα έργο που έπρεπε να εξελίσσεται με σύμφωνο και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο.
- Εν τω μεταξύ, άφησε την Αγορά ουσιαστικά αφύλακτη και λεηλατήθηκε με δική του ευθύνη, καθώς αυτή αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου - ενάντια στις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού!
Σήμερα:
- Ανησυχεί πολύ γιατί το ΚΣΝΜ θέλει να κάνει αυτοψία προκειμένου να ελέγξει τις προτάσεις της υποβληθείσας μελέτης. Γιατί άραγε; Έχει κάτι να κρύψει;
- Αρνείται παράνομα, πεισματικά και αντίθετα προς κάθε έννοια διαφάνειας να λάβει γνώση η Ομάδα μας της Μελέτης, προκειμένου να τοποθετηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΣΝΜ.
- Καλεί τους πολίτες, αυτούς ακριβώς που δεν τους αναγνωρίζει το δικαίωμα να γνωρίζουν την Οριστική Μελέτη αποκατάστασης και επαναλειτουργίας της ΔΑΧ, να την ... «υπερασπισθούν» ενάντια στο ΚΣΝΜ, που οφείλει κατά το νόμο να την ελέγξει! Και ακόμη να στραφούν ενάντια σε ... άλλους πολίτες...".
Το σίγουρο είναι ό τι η ανοικτή σύγκρουση θα έχει συνέχεια ή μάλλον θα παιχθεί σε συνέχειες. Τα αποτελέσματα αυτής της σύγκρουσης, ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει εάν θα είναι προς όφελος  της Δημοτικής Αγοράς τελικά και κατ' επέκταση της πόλης και των πολιτών της.