ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ10202019

Παρ, 18 Οκτ 2019 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΤΟΠΙΚΑ Η ΧΑΛΚΙΔΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ

Η ΧΑΛΚΙΔΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ

Οφείλει να καταθέσει εμπερισταστωμένη πρόταση μέχρι τέλος Οκτωβρίου - Συνάντηση Παγώνη με Καράβα και Θεοδώρου

H Περιφέρεια Στερέας Ελλάδος έχει προσκαλέσει το Δήμο Χαλκιδέων να υποβάλει πρόταση Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) και Σχεδίου Δράσης Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για την πόλη της Χαλκίδας μέχρι την 31/10/2018.

Για τον λόγο αυτό, την  Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου και ενόψει της υποβολής προτάσεων για το Σχέδιο Δράσης Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για την πόλη της Χαλκίδας, πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση με τον Δήμαρχο Χαλκιδέων Χρήστο Παγώνη και των εκπροσώπων των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων «Evia Island» και  «Συνέργεια» Παναγιώτη Καράβα και Γιάννη Θεοδώρου, για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις δυνατότητες ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Χαλκίδα, τομέα που λειτουργεί συμπληρωματικά μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού.
Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις  «Evia Island» και «Συνέργεια», δεσμεύτηκαν για την υποβολή προτάσεων στο προαναφερόμενο Σχέδιο, καθόσον αφορά τομείς και δράσεις που σχετίζονται με την Κοινωνική Οικονομία, στην 3η φάση της εξωτερικής διαβούλευσης ΣΒΑΑ και στα αντίστοιχα θεματικά εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στη Χαλκίδα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΣΒΑΑ)
Η ΣΒΑΑ είναι ένα σχέδιο που χαρακτηρίζεται ως ολιστικό, πολύ-τομεακό, πολύ-ταμειακό και συμμετοχικό. Ως γενικές προκλήσεις για τη ΣΒΑΑ εντοπίζονται η αναζωογόνηση του αστικού λειτουργικού ιστού της πόλης της Χαλκίδας, η προώθηση της λειτουργίας της ως κινητήριας δύναμης στην ευρύτερη περιοχή επιρροής (σύνολο του Δήμου Χαλκιδέων και όμορες περιοχές), η αντιστροφή της κοινωνικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης, η άμεση αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης με ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανασυγκρότηση των κοινωνικών υποδομών, η προώθηση της σύνδεσης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο αστικό περιβάλλον, η ανάκτηση του δημόσιου χώρου και η ανάπτυξη δομών κοινωνικής οικονομίας.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών, η ΣΒΑΑ θα περιλάβει δράσεις που θα αφορούν τόσο το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, που θα χωροθετούνται στην πόλη της Χαλκίδας – και ειδικότερα στον αστικό συνεκτικό της ιστό, από τον κόμβο της Αρέθουσας ως το παραλιακό μέτωπο και θα εντάσσονται σε διάφορα πεδία (αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, ενεργειακή απόδοση, βιώσιμη κινητικότητα, προστασία και ανάπτυξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, βελτίωση και ανάπλαση του αστικού περιβάλλοντος, προσαρμογή των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών στις αλλαγές,, ενεργητική ένταξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, και προώθηση της επιχειρηματικότητας).
Κεντρικός στόχος της ΣΒΑΑ είναι να γίνει η Χαλκίδα βιώσιμη πόλη : με αναβάθμιση των ποιοτικών παραμέτρων του αστικού ιστού που θα επιτευχθεί με συνεκτικές, ολοκληρωμένες και πολυλειτουργικές παρεμβάσεις.
Κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου είναι :
• Η διαμόρφωση «ταυτότητας» στην πόλη, με εναρμόνιση της διαχρονικής της κληρονομιάς και της σύγχρονης κουλτούρας της, έτσι ώστε οι δημόσιοι χώροι να αναδεικνύονται σε αισθητικές και λειτουργικές «γέφυρες πολιτισμού».
• Η βελτίωση της ελκυστικότητας της πόλης, με αρχές βιώσιμης αστικής κινητικότητας, εξοικονόμησης ενέργειας, περιβαλλοντικής αναβάθμισης και έξυπνων τεχνολογικών εφαρμογών.
• Η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και η ανάπτυξη νέων ευκαιριών στο οικονομικό και κοινωνικό «γίγνεσθαι»
• Η επανατροφοδότηση του αστικού ιστού με παρεμβάσεις σε υποδομές και υπηρεσίες, που θα δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης της εξωστρέφειας και της δημιουργικότητας της πόλης και ταυτόχρονα θα την καθιστούν φιλική κι ανθρώπινη για τον πολίτη.
Η ΣΒΑΑ δομείται ως προγραμματικό και χρηματοδοτικό εργαλείο με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και δεσμεύσεις, βάσει της ενεργοποίησης συγκεκριμένων επενδυτικών προτεραιοτήτων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020, από τα οποία μια Χωρική Στρατηγική μπορεί να αντλήσει πόρους.
Σε πρώτη φάση η ΣΒΑΑ δύναται να χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας μέσω της ήδη δημοσιοποιημένης πρόσκλησης και στη συνέχεια να ενσωματώσει και πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης.
Ο Δήμος Χαλκιδέων έχει ήδη συγκροτήσει ομάδα σύνταξης της ΣΒΑΑ, συνεπικουρούμενη από εξωτερικούς συμβούλους, που έχουν προχωρήσει στη συλλογή και αρχική επεξεργασία αναγκαίων στοιχείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ