ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι09292020

Δευ, 28 Σεπ 2020 9am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΤΟΠΙΚΑ ΞΑΦΝΙΚΑ 400 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ ΚΑΙ ΚΑΪΜΕΤΙ

ΞΑΦΝΙΚΑ 400 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ ΚΑΙ ΚΑΪΜΕΤΙ

Δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση και προετοιμασία

Χωρίς καμία μέριμνα και λήψη στοιχειωδών μέτρων διαβίωσης, 400  ανθρώπινες ψυχές μεταφέρθηκαν και στοιβάχτηκαν  στην Αγία  Άννα και στο Βασιλικό. 

Αρχές και τοπικοί φορείς των δύο περιοχών, δεν αντιλαμβάνονται γιατί δεν προηγήθηκε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες  ενώ στην  Β. Εύβοια σημειώθηκαν, δυστυχώς,  και ακραίες αντιδράσεις από πλευράς κατοίκων.


Οι αντιδράσεις σημειώθηκαν  στην περιοχή της Αγίας  Άννας, στη Βορειοκεντρική Εύβοια, όπου κάτοικοι της περιοχής έκλεισαν το δρόμο προκειμένου να εμποδίσουν την  είσοδο στους  250 πρόσφυγες, που  μεταφέρθηκαν από την Σάμο  με προορισμό ιδιωτικό κάμπινγκ της  περιοχής.
Η εγκατάσταση των προσφύγων έγινε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, αιφνιδιάζοντας τον Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας  Άννας αλλά και την τοπική κοινωνία.
Πρώτη ενέργεια  του  Δημάρχου Χρήστου Καλυβιώτη ήταν η  επιστολή διαμαρτυρίας  που απέστειλε στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα.
Ωστόσο, μετανάστες από τη Συρία και το Αφγανιστάν κατέφθασαν το  Σάββατο και στην περιοχή Καϊμέτι Βασιλικού.
Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, πρόκειται για 150 περίπου μετανάστες οι οποίοι μεταφέρθηκαν με τρία πούλμαν.
Οι μετανάστες εγκαταστάθηκαν σε ξενοδοχειακή μονάδα, που είχε κλείσει πριν από πολλά χρόνια. Παραμένει άγνωστο αν θα εγκατασταθούν και άλλοι μετανάστες στην περιοχή.
Το ΚΚΕ  παίρνει ανοιχτά θέση και με μακροσκελή  ανακοίνωσή του, καλεί τους  κατοίκους  να υποδεχτούν τους πρόσφυγες "που ξεριζώθηκαν από τις χώρες τους λόγω του  ιμπεριαλιστικού πολέμου και που ζουν εδώ και καιρό στους άθλιους καταυλισμούς στη χώρα μας".
Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει: "... Καλούμε το λαό της περιοχής να σταθεί  αλληλέγγυος στο δράμα αυτών των ανθρώπων, όπως έχει κάνει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας απλόχερα σε όλη τη χώρα. Η αλληλεγγύη να εκφραστεί με κάθε τρόπο.
Η παραμονή χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, όπως και των δεκάδων που βρίσκονται στην Αγία Άννα, των εκατοντάδων που βρίσκονται σε άλλες περιοχές της Εύβοιας όπως στη Ριτσώνα, δεν είναι επιλογή τους.
Κανείς δεν επέλεξε να γίνει πρόσφυγας, να ξεριζωθεί από τη χώρα του, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση γιατί συγκρούονται μεγάλα συμφέροντα για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την εξασφάλιση της κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων μεγάλων καπιταλιστικών κρατών.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συμφωνία με τη ΝΔ και τα κόμματα του συστήματος της εκμετάλλευσης, έχει τεράστιες ευθύνες γιατί ψήφισε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ που δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων στη χώρα μας...",
"... Οι ευθύνες της κυβέρνησης μεγαλώνουν με τον τρόπο που μετέφερε τους πρόσφυγες στην Αγία Άννα. Χωρίς καμιά ενημέρωση, μέσα σε μια νύχτα, στοίβαξε δεκάδες κατατρεγμένους σε ένα ιδιωτικό κάμπινγκ. Ο τρόπος που μεθοδεύτηκε η μετεγκατάστασή τους, υποδαυλίζει επικίνδυνες ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές.
"Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η ανάθεση της ευθύνης για τη διαβίωση, φύλαξη αυτών των ανθρώπων στους ιδιοκτήτες του κάμπινγκ. Είναι ανεπίτρεπτο την ευθύνη αυτή να τη φέρουν ιδιωτικοί φορείς. Την ευθύνη για την παραμονή τους, τις συνθήκες διαβίωσης και φύλαξης έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση και οι εμπλεκόμενοι κρατικοί φορείς".
Το ΚΚΕ ζητά επίσης να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής και από την Ελλάδα, όσων έχουν εγκλωβιστεί, στις χώρες τελικού προορισμού τους και δικής τους επιλογής, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ.