ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ08022021

Παρ, 30 Ιουλ 2021 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΤΟΠΙΚΑ ΔΑΝΕΙΟ 5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΔΑΝΕΙΟ 5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Πρόθεση της δημοτικής Αρχής το έργο που θα αλλάξει το κέντρο της πόλης να ξεκινήσει άμεσα

Με δάνειο ύψους 5.000.000 ευρώ θα ξεκινήσει η αποκατάσταση της Παλιάς Δημοτικής Αγοράς της Χαλκίδας. Ο Δήμος Χαλκιδέων επιχείρησε αρχικά να εντάξει το έργο σε κάποιο ευρωπϊκό πρόγραμμα. 

Στη συνέχεια αναζήτησε κρατική χρηματοδότηση.  Όταν τέτοιες λύσεις δεν υπήρξαν, αποφασίστηκε  ο δρόμος της δανειοδότησης.


Αρχικά εκτιμήθηκε ότι πρέπει να υπάρξει δανειοδότηση ύψους περίπου 14 εκατ. ευρώ αλλά η πρόταση αυτή δεν πέρασε αφού το ύψος του ποσού... "τρόμαξε". Τελικά το ΔΣ ενέκρινε δάνειο ύψους 5.000.000 ευρώ με στόχο το έργο αποκατάστασης να ξεκινήσει άμεσα.
Η ανάδειξη της Δημοτικής Αγοράς είναι υψίστης σημασίας, αφού θα αλλάξει την αισθητική στο κέντρο της πόλης, θα προσθέσει δράσεις και θα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της.
Θυμίζουμε ότι υπήρξαν 17 μελετητικές προτάσεις, που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την αποκατάσταση, ανάδειξη, ανάπτυξη και λειτουργική επανένταξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας.
Η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων προέβλεπε τη διατήρηση και αποκατάσταση του κεντρικού (και νεώτερου) κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς, ενώ το παλαιότερο τμήμα της με την κεραμοσκεπή δεν κρίθηκε διατηρητέο και ο μόνος περιορισμός είναι η διατήρηση του περιγράμματος, του όγκου και των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του παλαιού.
Η Δημοτική Αγορά, στο κέντρο της πόλης της Χαλκίδας, κατέληξε να είναι εστία μόλυνσης, κίνδυνος για τους περαστικούς, τους περιοίκους και εικόνα ντροπής για ντόπιους και επισκέπτες.
Αρκετοί ήταν αυτοί που ζητούσαν την κατεδάφιση του παλαιού κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς, ενώ παράλληλα υπήρχαν και αυτοί που ζητούσαν τη διατήρηση και αποκατάσταση της.
Την λύση τελικά έδωσε το ΚΣΝΜ και η δημοτική αρχή με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξε.
Ευτυχώς, επικράτησε η λύση της διατήρησης και αποκατάστασης του υπάρχοντος κτιρίου και έτσι η Χαλκίδα σύντομα θα αποκτήσει ένα κτίριο κόσμημα διατηρώντας παράλληλα την ιστορική μνήμη και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της παλιάς Αγοράς.
Στην τελική εικίνα της Αγοράς θα υπάρξουν δκάδες διαφορετικές δράσεις ανάμεσα στις οποίες Δημοτικό ΚΕΠ, θερινό Σινεμά στην οροφή του Κεντρικού κτιρίου κ.α.
Στο έργο της αποκατάστασης του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς εντάχθηκε και η ανάπλαση της πλατείας και έτσι με ένα έργο θα δοθεί λύση σε δύο από τα χρονίζοντα προβλήματα του κέντρου της Χαλκίδας αφού η πλατεία που είχε παραδοθεί στα πλαίσια του έργου του υπογείου πάρκινγκ βρίσκεται σε εξίσου κακή κατάσταση και με πολλά λειτουργικά προβλήματα.