ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ04172021

Παρ, 16 Απρ 2021 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΤΟΠΙΚΑ Έξι προτάσεις για τον καταυλισμό Ριτσώνας

Έξι προτάσεις για τον καταυλισμό Ριτσώνας

Σημαντική είναι η παρέμβαση της Γρανέτας Τσιβίκα, γιατρού, δημοτικής σύμβουλου Χαλκίδας με τη Λαϊκή Συσπείρωση σχετικά με τα κρούσματα κορονοϊού στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα, η οποία αναφέρει:

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην προσφυγική δομή της Ριτσώνας, αναδεικνύουν ακόμα πιο εμφατικά την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής και των προσφύγων.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη δομή είναι τουλάχιστον ανεπαρκή. Σε ένα χώρο που συνωστίζονται περίπου 2.700 άνθρωποι, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση απαιτείται η υλοποίηση μιας σειράς μέτρων:
1) Να ισχύσει για τη δομή των προσφύγων ό,τι ισχύει για τον γενικό πληθυσμό σε συνθήκες πανδημίας. Να επιταχθούν ξενοδοχεία που είναι κλειστά αυτή την περίοδο για την ασφαλή διαμονή τους. Δε μπορούμε να μιλάμε για μέτρα κατά της διασποράς του ιού σε 2.700 συνωστισμένους ανθρώπους.
2) Να ολοκληρωθούν άμεσα οι έλεγχοι των κρουσμάτων για όλους τους εμπλεκόμενους στη δομή (εργαζόμενους και πρόσφυγες), με ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού και διάθεση σε επάρκεια όλων των απαραίτητων Μέσων Ατομικής Προστασίας.
3) Άμεση στελέχωση των Νοσοκομείων Χαλκίδας και Θήβας, του ΚΥ Σχηματαρίου με μόνιμες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, λοιπού προσωπικού ώστε να καλυφθούν τα εκατοντάδες κενά που υπάρχουν. Άμεσα να ανοίξουν οι μονάδες ΜΕΘ στη Θήβα και στο νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας.
4) Πλήρης επίταξη ιδιωτικών κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων, του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα της περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας και των αυξημένων αναγκών που προκύπτουν στην έκθεση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού στη νόσο.
5) Να εξασφαλιστούν με κρατική ευθύνη και σε επάρκεια τα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα) σε όλους τους πρόσφυγες.
6) Με τη λήξη της καραντίνας του πληθυσμού των προσφύγων που βρίσκεται στη Ριτσώνα να υπάρξει άμεση μεταφορά τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
Με αυτά τα μέτρα μπορεί αποτελεσματικά να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων της περιοχής και των προσφύγων.
Προτάσεις όπως αυτές που κατέθεσε η Δήμαρχος Χαλκιδέων στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, αποτελούν το λιγότερο ομολογία ενοχής της κατάστασης που έχει περιέλθει το δημόσιο σύστημα Υγείας, τα Νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής και των τραγικών αποτελεσμάτων του εγκλωβισμού των προσφύγων στη χώρα μας λόγω των Συμφωνιών του Δουβλίνου και ΕΕ- Τουρκίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, στέλεχος της οποίας είναι και η Δήμαρχος.
Όλα όσα περιέχονται σε αυτές τις προτάσεις αποτελούν ημίμετρα που δεν αντιμετωπίζουν την κατάσταση, αλλά τη διαιωνίζουν, θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και έγκυες γυναίκες, ενώ ταυτόχρονα ρίχνουν νερό στο μύλο ρατσιστικών και ξενοφοβικών κραυγών ακόμα και δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής.
Ταυτόχρονα, και χωρίς να υπάρχει καμιά σχετική επιστημονική κατεύθυνση και οδηγία, η πρόταση να παραμείνει η Δομή κλειστή ακόμα και μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για τον υπόλοιπο πληθυσμό, δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά και κινείται στην κατεύθυνση της έντασης της καταστολής, της υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδιασμού για κέντρα- φυλακές και μετατροπή της χώρας μας σε φυλακή- φρούριο της ΕΕ.
Τα ανέξοδα λόγια περιφερειακών συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κενά περιεχομένου καθώς φέρει τεράστιες ευθύνες και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση για τον εγκλωβισμό των προσφύγων, για τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ που μακελεύουν λαούς για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και δημιουργούν τα καραβάνια των προσφύγων. Μαζί με τη ΝΔ άλλωστε συναίνεσαν στη διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την κατάσταση που έχει περιέλθει σήμερα. Άλλωστε, η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ έκλεισε τα νοσοκομεία και ο ΣΥΡΙΖΑ τα άφησε κλειστά, η ΝΔ μείωνε τα κονδύλια για την Υγεία και ο ΣΥΡΙΖΑ τα μείωνε ακόμα περισσότερα και οι δυο μαζί δεν έκαναν προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού και παραμύθιαζαν για τη δήθεν συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην αναβάθμιση του δημόσιου τομέα Υγείας.
Να ληφθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα για πρόσφυγες και μετανάστες για την προστασία από τον κορονοϊό και για άμεση μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους!