ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ01282023

Τρι, 24 Ιαν 2023 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΤΟΠΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 100 ΕΡΓΩΝ ΣΕ ΚΥΜΗ - ΑΛΙΒΕΡΙ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 100 ΕΡΓΩΝ ΣΕ ΚΥΜΗ - ΑΛΙΒΕΡΙ

Ο Δήμος έχει επιτύχει να χρηματοδοτηθεί από διάφορες πηγές ώστε να καλύψει τις ανάγκες

Ένα δυναμικό τεχνικό πρόγραμμα που αποτελείται από πολλά μεγάλα και μικρότερα έργα και τα οποία  αφορούν το σύνολο της επικράτειας του Δήμου ψηφίστηκε στον Δήμο Κύμης - Αλιβερίου.
 
Τα εν λόγω έργα έχουν προγραμματιστεί αν και τα σταθερά έσοδα σε ετήσια βάση του δήμου.που προέρχονται από την ετήσια κατανομή πόρων του κεντρικού κράτους (ΣΑΤΑ) ανέρχονται μόλις στο ποσό των 492.000 και αποτελούν το 15,6 % του συνόλου των έργων (2.290.000 Ευρώ) ενώ τα έσοδα από την αιολική ενέργεια αποτελούν το 9,23% (1.357.000 Ευρώ).
 
 Τα περισσότερα έργα σε ποσοστό 75 % αντλούν χρηματοδότηση από διάφορες πηγές όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) τον Φιλόδημο , το Αντώνης Τρίτσης , την ΔΕΗ και τα Πυρόπληκτα.
 
Από το σύνολο των 100 έργων, έντεκα έχουν ήδη εκτελεστεί , δεκαέξι βρίσκονται σε φάση σύνταξης της μελέτης ενώ τα υπόλοιπα εβδομήντα τρία έργα είτε εκτελούνται είτε βρίσκονται σε διαδικασία υπογραφής συμβάσεων και αναμένεται να ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 12.173.000 ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2021 η τεχνική υπηρεσία του Δήμου διενήργησε 36 Διαγωνισμούς Έργων προϋπολογισμού 5.655.000 και εκπόνησε 65 νέες μελέτες.
 
Τα νέα έργα που προβλέπονται αφορούν, μεταξύ άλλων, την δημιουργία του Μουσείου Παπανικολάου, την αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου του Αλιβερίου για το οποίο εκκρεμεί η αδειοδότηση της κτηματικής υπηρεσίας μέχρι την πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας δεν υπήρχε η δυνατότητα νόμιμης παρέμβασης καθώς και άλλα έργα σε όλες τις δημοτικές ενότητες.
 
Στο τεχνικό πρόγραμμα δεν συμπεριλαμβάνονται οι δώδεκα προτάσεις που κατέθεσε ο δήμος Κύμης Αλιβερίου σε όλες τις ανοιχτές προσκλήσεις στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης συνολικού προϋπολογισμού σαράντα δύο εκατομμυρίων 42.000.000 ευρώ οι οποίες αφορούν σημαντικά έργα όπως το Κολυμβητήριο Αλιβερίου, το Διοικητήριο , ο Βιολογικός και τα Δίκτυα Πετριών και Ζαράκων, η εγκατάσταση φωτοβολταικών για την εξοικονόμηση ενέργειας της ΔΕΥΑΚΑ και άλλα για τα οποία αναμένεται η αξιολόγηση τους ή η μεταφορά τους σε άλλα προγράμματα.
 
Επίσης δεν συμπεριλαμβάνονται τα ενταγμένα έργα και οι μελέτες που αφορούν την ΔΕΥΑΚΑ όπως ο ΒΙΟΚΑ Αυλώνος και τα Δίκτυα (5.000.000 Ευρώ ) , ο ΒΙΟΚΑ Αλιβερίου που αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, το νέο Δίκτυο Ύδρευσης της Κύμης από τα Μανίκια , τα εξωτερικά Δίκτυα Ύδρευσης Καλάμου και Τραχηλίου και άλλα για τα οποία γίνεται συντονισμένη προσπάθεια ένταξης τους στο νέο ΕΣΠΑ και σε προσκλήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
 
Τέλος δεν συμπεριλαμβάνονται οι προμήθειες μηχανημάτων και εξοπλισμού καθώς και η κατασκευή ακόμα 30 παιδικών χαρών για τις οποίες υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Leader και το Πράσινο Ταμείο αφού θεωρούνται προμήθειες και εγγράφονται στον προϋπολογισμό και όχι στο τεχνικό πρόγραμμα.
 
Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου αναφέρει ότι "θα συνεχίσει την συντονισμένη προσπάθεια αναβάθμισης των υποδομών και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων σε όλο του το εύρος παρά την έλλειψη πόρων και την υποστελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας. Η προσπάθεια αυτή δεν γίνεται με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές αλλά τα επόμενα χρόνια και το μέλλον του τόπου".