ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι03212023

Δευ, 20 Μαρ 2023 10pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΤΟΠΙΚΑ ΠΩΣ Η ΧΑΛΚΙΔΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΦΙΛΙΚΗ ΣΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

ΠΩΣ Η ΧΑΛΚΙΔΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΦΙΛΙΚΗ ΣΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Πολυσχιδής ο σχεδιασμός του Δήμου με δυνατότητες εξασφαλισμένης χρηματοδότησης του

Μπορεί η Χαλκίδα να γίνει μια πόλη ποδηλάτου, φιλική όχι μόνο για τους κατοίκους της αλλά και για τους επισκέπτες; Στην ενημερωτική εσπερίδα με θέμα «Ποδηλατικός Τουρισμός στην Εύβοια», που διοργάνωσαν ο Αθλητικός Όμιλος Τρίτων Χαλκίδας και οι Ποδηλάτες Χαλκίδας η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, έδειξε ότι κατανοεί την ανάγκη για κάτι τέτοιο, αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς ότι πρόκειται για μια ισχυρή τάση σε όλη την Ευρώπη ενώ υπάρχουν και δυνατότητες χρηματοδοτήσεων. 
 
Στον σύντομο χαιρετισμό της η Δήμαρχος έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές και τόνισε τη σημασία του ποδηλάτου, επισημαίνοντας ότι «Το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς και ως μέσο άθλησης και προστασίας της υγείας, πρέπει να μπει σε κάθε σπίτι, εξυπηρετώντας όλα τα μέλη της οικογένειας.», ενώ στη συνέχεια ανέφερε τη στόχευση του Δήμου Χαλκιδέων να είναι φιλικός για το ποδήλατο, με έργα που εξυπηρετούν τη χρήση του.
 
Για παράδειγμα, ο Δήμος Χαλκιδέων έχει εκπονήσει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), το οποίο αποτελεί εργαλείο, για τη συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Το ΣΒΑΚ έχει ως γνώμονα τη μείωση της χρήσης του επιβατικού αυτοκινήτου, δίνοντας προτεραιότητα σε ήπιες μορφές μετακίνησης, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο.
 
Η Έλενα Βάκα ανέφερε και την δημιουργία περιπατητικής και ποδηλατικής διαδρομής παραλιακού μετώπου από το Κόκκινο Σπίτι έως τη Λιανή Άμμομ θυμίζοντας ότι διενεργεί αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, που πολύ σύντομα θα βγει στον «αέρα». Συγκεριμμένα, έχει υποβληθεί στο Πράσινο Ταμείο, έχει εγκριθεί, και σε συνεργασία με τον ΟΛΝΕ, θα γίνει χάραξη και δημιουργία ποδηλατικής και περιπατητικής διαδρομής, σε συνέχεια της υφιστάμενης Οδού Καραολή («Κόκκινο Σπίτι» – «Σουβάλα»), έως την Περιοχή «Λιανής Άμμου». Αναφέρθηκε ακόμη σε τρια σημαντικά εγχειρήματα: 
 
Ηλεκτρικά ποδήλατα: "Έχει υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.), για την χρηματοδότηση της πράξης «Βιώσιμη μικροκινητικότητα, μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε Δήμους της χώρας», από το Πράσινο Ταμείο. 
 
Αντικείμενο της πράξης είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση ενός κοινόχρηστου δικτύου ηλεκτρικών και περιβαλλοντικά φιλικών οχημάτων και προβλέπει την προμήθεια 200 κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων πόλης, κατάλληλης σχεδίασης για κοινόχρηστα συστήματα χρήσης και τη δημιουργία δικτύου 7 κοινόχρηστων θέσεων κλειδώματος και φόρτισης ποδηλάτου, με δυνατότητα αυτόματης φόρτισης του ποδηλάτου όσο είναι κλειδωμένο.
 
Ανάπλαση Βενιζέλου και Αρεθούσης: "Πρόκειται για ένα έργο που ξεκινά από την Αγγελή Γοβιού έως τον κόμβο του Αγίου Στεφάνου και προβλέπεται η δημιουργία αποκλειστικής λωρίδας ποδηλάτου, με κίνηση παράλληλη με το αυτοκίνητο πλάτους 1,80μ.. Και στις δύο πλευρές του δρόμου θα υπάρχει διαμορφωμένος ποδηλατόδρομος, άνοδος και κάθοδος. Επιπλέον προβλέπεται και η τοποθέτηση στάσεων ποδηλάτου, εκεί που το πλάτος του πεζοδρομίου είναι μεγάλο και επιτρέπει την τοποθέτησή τους.
 
Ανάπλαση Πάρκου Ελευθερίας: Στο έργο ανάπλασης και δημιουργίας ενός σύγχρονου, περιβαλλοντικού οικογενειακού πάρκου στο Πάρκο Ελευθερίας, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπεται μεταξύ άλλων η δημιουργία ποδηλατικής πίστας στον χώρο, ώστε, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, να έρχονται σε άμεση εξοικείωση με το ποδήλατο.
 
Καταλήγοντας, η Δήμαρχος τόνισε ότι «Κάθε έργο, μικρό ή μεγάλο, σχεδιάζεται με φιλική κατεύθυνση προς το ποδήλατο. Στόχος είναι η δημιουργία οργανωμένου δικτύου ποδηλατόδρομου, με παράλληλη μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων και εξασφάλιση της ασφάλειας πεζών και ποδηλατών.».
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ