ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ10272021

Τρι, 26 Οκτ 2021 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΟΛΙΤΙΚΗ Απορρίπτονται έξι στις 10 αιτήσεις πληγέντων

Απορρίπτονται έξι στις 10 αιτήσεις πληγέντων

Αντιπαράθεση Αποστόλου - Καραμανλή στη Βουλή

Ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με θέμα τις αποζημιώσεις στους πληγέντες της Εύβοιας από την θεομηνία του Αυγούστου αποκάλυψε ότι στις κατοικίες απορρίφθηκαν 1.666 αιτήσεις πληγέντων και στις επιχειρήσεις 166, που αντιστοιχούν συνολικά 9,65 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στο 60%.
Δηλαδή τα απορριφθέντα αιτήματα ήταν περισσότερα σε αριθμό και ποσό από τα εγκριθέντα".
Ο κ. Αποστόλου ζήτησε "όσοι ασχολήθηκαν με τη συγκεκριμένη διαδικασία να ενημερώσουν για τους λόγους που υπήρξε μία τόσο μεγάλη απόρριψη".
Στην απάντησή του ο Υπουργός κ. Καραμανλής, αναφέρθηκε στις πληρωμές της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά στα 5.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που έπαθαν ζημιές οι κατοικίες τους και στα 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, τονίζοντας και τη δέσμευσή του, τόσο για τις κύριες, όσο και για τις δευτερεύουσες κατοικίες.
Σχετικά με τις πληρωμές των κατοικιών υποβλήθηκαν 2.936 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν 1.270, ενώ για τις επιχειρήσεις υποβλήθηκαν 320 και εγκρίθηκαν 154. Συνολικά δηλαδή έχουν εγκριθεί 6,76 εκατ. ευρώ.
Στη δευτερολογία του, ο κ. Αποστόλου επισήμανε:
« Οι κάτοικοι της κεντρικής Εύβοιας βίωσαν μια τραγωδία. Δεν πρέπει να επαναληφθεί. Έκανα αυτή την ερώτηση για να σταθώ και στην επόμενη ημέρα γιατί δεν ειπώθηκε από την Κυβέρνηση ούτε μια λέξη για την άμεση αντιμετώπιση των αιτίων που προξένησαν τη συγκεκριμένη καταστροφή. Μπορεί να μην αφορούν δικά σας έργα ,αν τα εντάξουμε στα στενά πλαίσια των αρμοδιοτήτων, όμως αφορούν σε υποδομές.
Η Περιφέρεια που είχε ήδη προειδοποιηθεί από τις αρχές του 2020 για τις επερχόμενες πλημμύρες, είχε τις δυνατότητες να κάνει τα απαραίτητα έργα καθαρισμού και αποκατάστασης του Λήλαντα από τις αρχές του 2019, όταν είχε εγκρίνει ποσό 2,56 εκατ. ευρώ. Επίσης τον Αύγουστο  του 2019 είχαμε τη μεγαλύτερη φωτιά στη χώρα μας στη Δίρφυ (25.000 στρ.).
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την άμεση κατασκευή των απαραίτητων τεσσάρων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, ύψους 1,65 εκατ.
Εκτελέστηκε μόνο το ένα 76.000 ευρώ. Προχωρήστε τα υπόλοιπα.
Δεν αρκούν αυτά. Για να μην υπάρξει επανάληψη των πλημμυρικών φαινομένων, ειδικά στις περιοχές λειτουργίας του Ληλαντα, χρειάζεται να προχωρήσουμε άμεσα και στην υλοποίηση έργων σε όλη τη διαδρομή.»