ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06072023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρόκειται για υγιείς, νόμιμες επενδύσεις εθνικής σημασίας - Σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών

Η κυβέρνηση θεωρεί ως μία από τις πιο σημαντικές μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με δυνατό παρόν και ακόμα πιο ισχυρό μέλλον την αιολική ενέργεια, και προωθεί γοργά τέσσερις  επενδύσεις σε αιολικά πάρκα με τις δυο σημαντικότερες στην Εύβοια
Το συνολικό ύψος των επενδύσεων ανέρχεται στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ και η συνολική ισχύς στα 1,2 GW. Τα περισσότερα από αυτά θα εγκατασταθούν στην Εύβοια (850 MW), ενώ ακολουθούν η Στερεά Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και η Κεφαλονιά.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει α) Ότι οι εν λόγω επενδύσεις είναι απολύτως νόμιμες με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον. β) Ότι οι διαμαρτυρίες οφείλονται σε "τυφλές κομματικές διαμαρτυρίες" μόνο για λόγους αντιπολίτευσης. Ωστόσο, υπάρχει μια πραγματικότητα. Ειδικά στην Εύβοια, η Περιφέρεια και Δήμοι έχουν σταθεί απέναντι ζητώντας να μην γίνει καμία νέα επένδυση Αιολικών Πάρκων στη νότια και κεντρική Εύβοια. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει πλήρως αποτύχει στην σωστή ενημέρωση των πολιτών και αντί να αποδείξει την αναγκαιότητα των επενδύσεων φαντάζει να προχωρά περιφρονώντας τις τοπικές κοινωνίες.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ PROJECT

Στην Καρυστία η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, που έχει ήδη  ισχυρή παρουσία στα αιολικά πάρκα στη χώρα μας και δρομολογεί το “Καρυστία Project”, το οποίο έχει ήδη πάρει το πράσινο της Στρατηγικής επένδυσης από το 2020.

Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός αιολικού πάρκου συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 360 MW αποτελούμενο από 18 ανεμογεννήτριες με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 585 εκατομμύρια ευρώ.

Ένα δεύτερο αιολικό πάρκο, είναι η επένδυση-μαμούθ που δρομολογεί η ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε συνεργασία με την EDP Renewables και έχει ενταχθεί στο ειδικό αδειοδοτικό καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων από το Φεβρουάριο του 2021.

Το έργο αφορά στην ανάπτυξη 8 αιολικών πάρκων, που θα αποτελούνται από 104 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος άνω των 500 MW Βόρεια-Κεντρική και τη Νότια Εύβοια με το ύψος της επένδυσης να ξεπερνάει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Μάλιστα οι αρχικές άδειες για το έργο ανέρχονταν στα 470 MW, αλλά η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει κάνει αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για αύξηση της ισχύος κατά 35 MW κατά τον κύκλο του Φεβρουαρίου.

Προς το παρόν το έργο μαμούθ έχει λάβει τη Βεβαίωση Παραγωγού από τη ΡΑΕ, τα εν λόγω αιολικά πάρκα θα έχουν λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες, δηλαδή την ΑΕΠΟ εκ μέρους του ΥΠΕΝ και τους όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, εντός τριετίας. Η κατασκευή του έργου εκτιμάται πως θα διαρκέσει τουλάχιστον 2,5 χρόνια, ενώ τα πάρκα έχουν λάβει άδεια λειτουργίας για 25 έτη.