ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06072023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΕΥΒΟΙΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΕΥΒΟΙΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε σε όλα τα ανοικτά θέματα του νομού και ζήτησε ενίσχυση του ΚΚΕ

"104 χρόνια ΚΚΕ συνεχίζουμε για να γίνει ο λαός ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, αυτό είναι που πρέπει να γίνει σήμερα, για να ανοίξει επιτέλους ο ελπιδοφόρος και ρεαλιστικός δρόμος για το λαό μας, για τη νεολαία. 
Από όλους εμάς εξαρτάται, αν θα τα καταφέρουμε. Από τη δική μας στάση, δράση και επιλογή". Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του στη Χαλκίδα ο ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας ο οποίος περιέγραψε πλήρως την σημερινή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα λέγοντας: 

- Η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια εξανεμίζει το πενιχρό εργατικό λαϊκό εισόδημα που δε σώζεται ούτε με «καλάθια του νοικοκυριού», ούτε με κουπόνια, τότε για να πάρει ο λαός μια ανάσα πρέπει να απαιτεί αυξήσεις μισθών και συντάξεων, κατάργηση φόρων
- Τα κοράκια των τραπεζών αρπάζουν τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών, αφού πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τον πλειστηριασμό και η κυβέρνηση της ΝΔ την έξωση.
- Μικρά παιδιά αφήνονται στα κακοποιητικά χέρια ιδιωτών και ΜΚΟ στις διάφορες «Κιβωτούς του Τρόμου», ενώ θα έπρεπε να φροντίζει γι’ αυτά αποκλειστικά το κράτος

- Ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος με τη συμμετοχή της χώρας μας κινδυνεύει να βάλει φωτιά και σε άλλες χώρες. Να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου, για να σταματήσει η χώρα μας να είναι ορμητήριο πολέμου.
 
Η ΕΥΒΟΙΑ ΜΠΡΟΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
 
Ο Δ. Κουτσούμπας έκανε εκτεταμένη αναφορά και στην Εύβοια λέγοντας: "Μάχιμες αγωνιστικές δυνάμεις υπάρχουν σε πολλούς χώρους δουλειάς, σε πολλά εργοστάσια και δω στην Εύβοια. Στην Εύβοια, όπου εργάτες και εργάτριες στις μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, στα τσιμεντάδικα, στο Λιμάνι, στη ΛΑΡΚΟ και αλλού, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία, τον συμβιβασμό και τη μοιρολατρία, σήκωσαν το ανάστημά τους, έκαναν το βήμα και απέργησαν.

Και αν σήμερα, στη Χαλκίδα, στην Εύβοια, οι μάχιμες αγωνιστικές δυνάμεις αυξάνονται μέσα στα εργοστάσια, σε πολλούς χώρους δουλειάς, αυτό συμβαίνει, γιατί σ’ αυτόν εδώ τον νομό, μετά από πολλά χρόνια έχει συντελεστεί μια σημαντική αλλαγή, που ήδη την καταλαβαίνουν οι εργάτες.

Αναφέρομαι στην αλλαγή στο Εργατικό Κέντρο της Εύβοιας με την ανάδειξη των ταξικών δυνάμεων σε πρώτη δύναμη.
Το Εργατικό Κέντρο που πρωτοστατεί για τα προβλήματα κάθε χώρου και κλάδου δουλειάς, για τα μεγάλα προβλήματα της εργατικής τάξης, για το μεροκάματο, την ακρίβεια, τη φτώχεια, την Υγεία, την Παιδεία, τον πόλεμο.
Μάχες με υπομονή, πείσμα και αντοχή, για να μετρήσουμε βήματα στην οργάνωση των εργαζομένων, για να φτιαχτούν σωματεία σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, όπως ο ΜΙΜΙΚΟΣ στην Αρτάκη, η ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι, για να μαζικοποιηθούν άλλα, όπως οι ρετσινάδες, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, το μέταλλο, με νέους εργάτες και μετανάστες όπως συνέβη στο σωματείο των Τροφίμων.
 
ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ


Συνεχίζουμε για να σταματήσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ. Όλοι ξέρουμε ότι ο αγώνας στη ΛΑΡΚΟ είναι στην πιο κρίσιμη καμπή του. Η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει σταματήσει τη λειτουργία του εργοστασίου στη Λάρυμνα. Σκορπάει δεκάδες εκατομμύρια για να οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση και να παραδώσει έναν πλούτο δισεκατομμυρίων στο κεφάλαιο. Τώρα είναι η ώρα να ενώσουμε τη φωνή μας ακόμα πιο δυνατά, με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ που χρόνια τώρα τα έχουν βάλει με τα πιο μεγάλα θηρία, με καρχαρίες και στάθηκαν όρθιοι.

Να ενώσουμε τη φωνή μας μαζί τους που κόντρα στην πολιτική της απαξίωσης, της υπερχρέωσης και της συκοφάντησης απέδειξαν σε όλο τον λαό πως η ΛΑΡΚΟ, δεν είναι ένα σκουριασμένο βαρίδι, αλλά είναι μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, πραγματικός θησαυρός, πλούτος για τη χώρα μας.

Μόνο να σκεφτεί κανείς πως η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική επιχείρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παράγει σιδηρονικέλιο μέσα από την επεξεργασία δικών της εγχώριων μεταλλευμάτων. Και η χώρα μας είναι η μοναδική στην ΕΕ που έχει στο υπέδαφος νικελιούχα μεταλλεύματα με κοβάλτιο, γεγονός που τα κάνει δυσεύρετα σε όλο τον κόσμο.
 
ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΠΕΝΟΥ

 

 

Δεν ξεχνάμε ότι εδώ στην Εύβοια, και πιο σωστά στις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια ακούστηκε για πρώτη φορά το σύνθημα μόνο «ο λαός σώζει το λαό»!
Το περίφημο σχέδιο Μπένου, στην πραγματικότητα είναι το σχέδιο εξυπηρέτησης συγκεκριμένων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας. Όσο για τις χιλιάδες οικογένειες που έχουν πληγεί, αυτές πρέπει να αρκεστούν σε κάποια επιδόματα, ή σε μια θέση εργασίας σε κάποια προγράμματα κι αυτή με ημερομηνία λήξης!.
Τα κρίσιμα ζητήματα όμως παραμένουν: Πού είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης και δημιουργίας νέων υποδομών; Πού είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές; Πού είναι όλα αυτά που, με ευθύνη του κράτους έπρεπε να έχουν γίνει, για να μη δούμε νέες καταστροφές, για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές; Ή μήπως νομίζουν ότι επειδή στην περιοχή έχουν αρχίσει και δραστηριοποιούνται διάφορες ΜΚΟ, και γνωστά «ευαγή» ιδρύματα, ότι οι εργαζόμενοι εύκολα θα παραιτηθούν από την απαίτηση το κράτος και η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη του;
Ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους είναι να αποκατασταθούν οι ζημιές και να καταβληθούν εδώ και τώρα οι αποζημιώσεις, σε όσους έχουν πληγεί στο Ληλάντιο, στη Μεσσαπία, στη Φθιώτιδα. Είναι ντροπή δύο χρόνια μετά τις πλημμύρες στο Ληλάντιο πεδίο, να μην έχει παρθεί κανένα μέτρο αντιπλημμυρικής προστασίας. Ακόμα και η γέφυρα των Φύλλων παραμένει γκρεμισμένη, με αποτέλεσμα το χωριό να είναι αποκομμένο, εδώ και 2 χρόνια.
 

ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
 

Ολόκληρη η περιοχή εδώ που βρισκόμαστε, έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο της χώρας: Με σύγχρονα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μονοπωλιακούς ομίλους, με πάνω από το 40% της αιολικής ισχύς εγκατεστημένο εδώ – ειδικά στην Εύβοια και τη Βοιωτία - με σημαντική ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, με εκτεταμένα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Όμως, μπορεί οι επενδύσεις στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης» (με την οποία επιδιώκεται να εξασφαλίζουν μεγαλύτερα κέρδη οι λίγοι μεγάλοι όμιλοι της Ενέργειας) να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, αλλά η ενεργειακή φτώχεια που υπάρχει, είναι μια άλλη, νέα μορφή φτώχειας, (κι αυτή βιώνουν και πληρώνουν ακριβά οι χιλιάδες εργατικές λαϊκές οικογένειες).
Μπορεί δηλαδή ο λαός της περιοχής, να βλέπει αυτές τις επενδύσεις στη Στερεά, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, ο ίδιος όμως αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος και να ζεστάνει τα σπίτια του, ενόψει του χειμώνα. Την ίδια ώρα βλέπει κράτος και μονοπώλια, στο όνομα των επενδύσεων, να καταστρέφουν ολόκληρες παραγωγικές δραστηριότητες (κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και άλλους), να καταλαμβάνουν γη υψηλής παραγωγικότητας και προστατευόμενες περιοχές, να καταπατούν ακόμα και αρχαιολογικά μνημεία. Βλέπουμε δηλαδή μια πλήρη ασυδοσία.
Να μπει τέρμα στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περιοχές, όπως η Νότια Εύβοια που δεν αντέχει άλλο ή σε παρθένες περιοχές όπως τα Άγραφα και η οροσειρά της Δίρφυος.

 

Και ο κ. Κουτσούμπας κατέληξε: "Ότι θετικό προκύψει για το λαό, αυτό θα προκύψει από “τα κάτω”, από τη λαϊκή δράση και κινητοποίηση με την ταυτόχρονη ενίσχυση του ΚΚΕ".