ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ03052021

Τετ, 03 Μαρ 2021 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΙΑ Η ΚΥΜΗ

ΧΩΡΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΙΑ Η ΚΥΜΗ

Αίτημα για στήριξη του αθλητισμού στην περιοχή από 1.483 πολίτες - Τι αναφέρουν σε υπόμνημά τους

Αίτημα για στήριξη του αθλητισμού στην περιοχή της Κύμης απέστειλαν εκατοντάδες κάτοικοι της Κύμης προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, περιγράφοντας μια δραματική υστέρηση σε υποδομές.
Το υπόμνημα έχει υπογραφεί από 1483 (χίλιους τετρακόσιους ογδόντα τρείς) συμπολίτες μας, πολίτες, συλλόγους και φορείς της Δημοτικής Ενότητας και περιγράφει λεπτομερώς μια παρακμιακή κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί.
"Η Δημοτική Ενότητα Κύμης, του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, έχει πληθυσμό περί τους 10.000 κατοίκους, από τους οποίους περίπου το 1/10 είναι μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
Τα παιδιά αυτά έχουν ανάγκη από χώρους άθλησης, ώστε να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους με υγιή και εποικοδομητικό τρόπο, να ξεφύγουν από τις καταστροφικές συνέπειες της οθόνης του υπολογιστή ή του κινητού τους τηλεφώνου, να αποφύγουν τις κακές συναναστροφές και να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις με τους συνομηλίκους τους. Οι χώροι αυτοί είναι επίσης απαραίτητοι για την προετοιμασία των μαθητών για την εισαγωγή τους σε Στρατιωτικές Σχολές και ΤΕΦΑΑ.
Δυστυχώς, όμως, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή το χειμώνα του 2017, οι αθλητικές εγκαταστάσεις που υπήρχαν καταστράφηκαν. Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα:
- Η στέγη του Κλειστού Γυμναστηρίου καλαθοσφαίρισης, που αποτελούσε την έδρα της ομάδας μας και κύριο χώρο άθλησης των παιδιών των Δημοτικών μας Σχολείων αλλά και όλων των πολιτών έπεσε με αποτέλεσμα το κτίριο και οι εγκαταστάσεις του να καταστραφούν ολοσχερώς.
- Το γήπεδο ποδοσφαίρου, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου- Λυκείου και χρησιμοποιείται από όλους τους μαθητές ως χώρος άθλησης, από το ποδοσφαιρικό Σωματείο του Α.Ο.Κύμης ως γήπεδο διεξαγωγής αγώνων πρωταθλήματος, από τον αθλητικό Σύλλογο «Άτλαντα» Κύμης και από τους συμπολίτες μας που επιθυμούν να αθληθούν, υπέστη σοβαρή καθίζηση, που το κατέστησε ακατάλληλο.
- Οι αθλητικές εγκαταστάσεις στη μεγαλύτερη Τοπική Κοινότητα, τον Οξύλιθο, δηλαδή ένα γήπεδο 5Χ5 και ένα γήπεδο τένις, παρουσιάζουν σήμερα σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία τους, λόγω έλλειψης συντήρησης.
- Σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες της περιοχής οι αθλητικές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε κακή κατάσταση.
Τα παιδιά μπορούν να αθληθούν μόνο σε ένα ανοικτό γήπεδο καλαθοσφαίρισης, που κατασκευάστηκε εφέτος στο προαύλιο του Γυμνασίου-Λυκείου Κύμης, το οποίο δεν επαρκεί για τις ανάγκες της περιοχής. Όλες οι άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις είναι ακατάλληλες και αποτελούν απειλή για τη σωματική τους ακεραιότητα.
Όπως αναφέρει το υπόμνημα, "τον περσινό χειμώνα είχαμε είκοσι (20) τραυματισμούς μαθητών, τόσο στο μάθημα της γυμναστικής όσο και σε ενδοσχολικούς αγώνες, γεγονός που θεωρούμε απαράδεκτο".
Κατά καιρούς οι Σύλλογοι Καθηγητών, Γονέων και τα Αθλητικά Σωματεία της περιοχής έχουν ζητήσει λύση σ’ αυτό το πρόβλημα, χωρίς αποτέλεσμα. Και συνεχίζουν οι καταγγέλοντες:
"Θεωρούμε την «επένδυση» στον μαζικό αθλητισμό σημαντική μας προτεραιότητα, γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, η έννοιά του είναι συνυφασμένη με την εξέλιξη και υγιή ανάπτυξη του ανθρώπου σε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και κατηγοριοποιήσεις σε ανώτερους και κατώτερους.
Στα πλαίσια του σχεδίου αυτού βασική στόχευση είναι η εξασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης όλων των πολιτών σε ήπιες μορφές άσκησης και ψυχαγωγίας.
Το σχέδιό μας προϋποθέτει πρώτα απ’ όλα ένα πρόγραμμα συντήρησης, βελτίωσης και ανάπτυξης των ήδη υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων και φυσικά τη μελέτη και τον σχεδιασμό κατασκευής νέων.
Στα ίδια πλαίσια είναι επίσης αναγκαία η μέριμνα για τη βελτίωση και συντήρηση των σχολικών αθλητικών εγκαταστάσεων, Δημοτικών, Γυμνασίου, Λυκείου, που είναι εγκαταλειμμένες ή ανύπαρκτες.
Για την καλύτερη και λεπτομερέστερη ενημέρωσή σας εκτιμούμε ότι μια συνάντηση μαζί σας είναι αναγκαία για την ανεύρεση λύσεων, με πρωταρχική την συμβολή της Κυβέρνησης στα εξής:
▶Άμεση χρηματοδότηση για την εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων, προκειμένου οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις (στάδια, γήπεδα, γυμναστήρια, σχολικοί χώροι και αίθουσες να καταστούν κατάλληλες για χρήση και αγώνες).
▶ Χρηματοδότηση για την οργάνωση προγραμμάτων φυσικής αγωγής και αθλητισμού για όλες τις ηλικίες, χωρίς ανταποδοτικά τέλη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ