ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι03212023

Δευ, 20 Μαρ 2023 10pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ

ΞΑΦΝΙΚΟ ΝΤΕΜΑΡΑΖ ΓΙΑ ΤΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ

Μετά την Κύμη "τρέχουν" Κάρυστος, Αλιβέρι, Αιδηψός, Σκύρος, Αλόννησος, Σκόπελος - Στόχος η "ένωση" Εύβοιας Σποράδων 

Μετά και την χορήγηση άδειας στην Κύμη, εγκρίνονται περιβαλλοντικά τα υδατοδρόμια σε Κάρυστο, Αλιβέρι και Αιδηψό και ανάβει το πράσινο φως για την οριστική τους αδειοδ'οτηση. 

Περισσότερα...

Ποσό 3 εκ. ευρώ στην Σκύρο για τα αντιπλημμυρικα έργα

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση τριών εκατομμύρια ευρώ προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για αντιπλημμυρικές εργασίες και αποκαταστάσεις ζημιών σε υποδομές στη Σκύρο, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων της 9ης Ιουλίου 2022.
Η απόφαση εκδόθηκε σε συνέχεια της σχετικής εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση βλαβών των υποδομών αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και την εκτέλεση εργασιών αντιπλημμυρικής προστασίας στη Σκύρο, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, αλλά και την αποκατάσταση ζημιών των υποδομών στις Αχερούνες και στον Πεύκο και την υλοποίηση παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας του οικισμού Αχερούνες, με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Σκύρου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος προεδρεύει της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, δήλωσε σχετικά: «Δημοσιεύτηκε η απόφαση με θέμα την κατανομή πόρων του Υπο-Προγράμματος Υποδομών ΟΤΑ του Ειδικού Προγράμματος Φυσικών Καταστροφών 2021-2025 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με την οποία κατανέμονται πόροι τριών εκατ. ευρώ προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την αποκατάσταση βλαβών σε υποδομές και την υλοποίηση εργασιών αντιπλημμυρικής προστασίας στη Σκύρο.
Ηαπόφαση ελήφθη σε συνέχεια του αιτήματος της Περιφέρειας, του ενημερωτικού σημειώματος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού ΠΔΕ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προς την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, αλλά και της αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στις πληγείσες περιοχές από την ομάδα εργασίας της Επιτροπής. Ευχαριστίες στον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γ. Τσακίρη, συνεχίζουμε τη στενή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκαλέσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Η ΕΥΒΟΙΑ ΗΤΑΝ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ

Αυτό ειπώθηκε στη Βουλή - Μηδέν έργα υποδομών αν και είναι δίπλα από την Πρωτεύουσα - Ποια έχουν αναγγελθεί για το 2023

Μια μεγάλη αλήθεια για την Εύβοια, εκφωνήθηκε επιτέλους στην Βουλή των Ελλήνων και αφορούσε το σύνολο των κομμάτων, που έχουν την διαχρονικη βαριά ευθύνη γι αυτό: "Η Εύβοια είναι ένας τόπος που βίωσε μια ιδιότυπη απομόνωση από την έλλειψη υποδομών".

Περισσότερα...

ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Με την υπογραφή της σύμβασης ξεκινά πλέον το πρώτο οδικό έργο στην ιστορία του νησιού

Όλο και πιο κοντά στην έναρξη του έργου είναι η Παράκαμψη Χαλκίδας. Η εργολαβία του έργου πήγε την Πέμπτη για παρουσίαση στη Βουλή στην αρμόδια Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. 
Έτσι, το μόνο που απομένει είναι να οριστεί η ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης για να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου. Ανάδοχος είναι η Μυτιληναίος η οποία αναλαμβάνει το έργο με ποσοστό έκπτωσης 7,61%. Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Το έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας και Ψαχνών είναι το πρώτο πολύ μεγάλο έργο για την περιοχή της Εύβοιας. Το νησί παρότι βρίσκεται δίπλα στην Αττική, έχει ένα από τα χειρότερα οδικά δίκτυα της χώρας. Με το έργο εκτιμάται πως θα βελτιωθεί σημαντικά το επίπεδο οδικής ασφάλειας ενώ μπορεί να συμπαρασύρει στο μέλλον και άλλα τμήματα του δικτύου της σε αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό.

Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε ποσό με ΦΠΑ 210 εκατ. ευρώ (169,35 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ). Το κυρίως έργο έχει κόστος με ΦΠΑ 125 εκατ. ευρώ και η προαίρεση άλλα 85 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει δύο οδικά τμήματα: το πρώτο από την Νέα Λάμψακο μέχρι τη Σήραγγα Βαθροβουνίου μήκους 2χλμ και στη συνέχεια στο τμήμα Σήραγγα Βαθροβουνίου μέχρι τα Ψαχνά μήκους 14,7χλμ. Ως προαίρεση περιλαμβάνονται τα τμήματα:

α) το τμήμα πριν τη Νέα Λάμψακο, προς Χαλκίδα / Υψηλή Γέφυρα, δηλαδή το τμήμα «Α. Κ. Σχηματαρίου – Νέα Λάμψακος», μήκους 4,0 χλμ. περίπου,
β) το τμήμα της παράκαμψης Ψαχνών και
γ) το τμήμα της αρτηρίας σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας που συνδέει τον ανισόπεδο κόμβο Λιανής Άμμου της παράκαμψης Χαλκίδας με το οδικό δίκτυο προς τη νότια Εύβοια.

Η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις αρχές του έτους αρχικά με την υποβολή των φακέλων και στη συνέχεια με την αποσφράγιση των προσφορών. Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 48 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Τα έργα θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2023 και εφόσον δεν παρουσιαστούν καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου, τότε θα μπορέσουν να έχουν ολοκληρωθεί το 2027.

Η ταυτότητα του έργου

Η οδός Παράκαμψης Χαλκίδας με τα συνεχόμενα τμήματα της Παράκαμψης Ψαχνών και της αρτηρίας σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας, εντάσσεται στα έργα βελτίωσης της σύνδεσης της Αθήνας και της Χαλκίδας με τη βόρεια Εύβοια και – παράλληλα – στην αποσυμφόρηση του αστικού ιστού της Χαλκίδας, της Ν. Αρτάκης και των Ψαχνών από τη διερχόμενη κυκλοφορία, η οποία σήμερα, αναγκαστικά διέρχεται από τις παραπάνω αστικές περιοχές.

Με την κατασκευή του τμήματος Παράκαμψης Χαλκίδας και της διοχέτευσης σ’ αυτό της διερχόμενης κυκλοφορίας, αφ’ ενός θα διευκολυνθεί η κυκλοφορία που θα ακολουθεί τη νέα οδό και θα περιορισθεί σημαντικά ο χρόνος των μετακινήσεων, αλλά και – παράλληλα – θα ευνοηθούν οι κυκλοφοριακές συνθήκες στις επηρεαζόμενες αστικές περιοχές με θετική επίδραση στο περιβάλλον και στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Με την κατασκευή των συνεχιζόμενων τμημάτων πριν τη Νέα Λάμψακο, προς Χαλκίδα / Υψηλή Γέφυρα και μετά προς την παράκαμψη Ψαχνών, και την αρτηρία σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας και μελλοντικά προς Ιστιαία – Αιδηψό, με κατασκευή νέων ή/και ανακατασκευή υφιστάμενων τμημάτων με σύγχρονο σχεδιασμό και αναβαθμισμένη γεωμετρία, θα μπορεί να αποδοθεί στην κυκλοφορία ένας ενιαίος και ασφαλής οδικός άξονας μέχρι την Αιδηψό με τα αναγκαία χαρακτηριστικά ασφάλειας και ταχύτητας, που θα ανταποκρίνονται στο διατιθέμενο τουριστικό και λοιπό δυναμικό της βόρειας Εύβοιας.

Συγκεκριμένα αντικείμενο του έργου, είναι η πλήρης μελέτη και κατασκευή:

1) Του τμήματος αυτοκινητόδρομου διατομής α4vσ: Ν. Λάμψακος – Σήραγγα Βαθροβουνίου (Χ.Θ. 4+080 – 6+000). Σημειώνεται ότι από τη Χ.Θ. 4+960 έως τη Χ.Θ. 5+400 γίνεται προσαρμογή της παραπάνω τυπικής διατομής αυτοκινητοδρόμου (α4νσ) σε τυπική διατομή δύο λωρίδων κυκλοφορίας β2σ, η οποία και εφαρμόζεται για το σύνολο του υπολειπόμενου οδικού άξονα,

2) Του τμήματος αρτηρίας κλειστού τύπου διατομής β2σ: Σήραγγα Βαθροβουνίου – Ψαχνά (Χ.Θ. 6+000 – 20+760)

3) Των τμημάτων της προαίρεσης α) το τμήμα πριν τη Νέα Λάμψακο, προς Χαλκίδα / Υψηλή Γέφυρα, δηλαδή το τμήμα «Α. Κ. Σχηματαρίου – Νέα Λάμψακος», μήκους 4,0 χλμ. περίπου, β) το τμήμα της παράκαμψης Ψαχνών και γ) το τμήμα της αρτηρίας σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας που συνδέει τον ανισόπεδο κόμβο Λιανής Άμμου της παράκαμψης Χαλκίδας με το οδικό δίκτυο προς τη νότια Εύβοια.

Κοινή διαπίστωση η έλλειψη υποδομών στην Εύβοια

Τα θέματα που συζήτησαν Γεροντίτης και Ν. Παππάς στο Επιμελητήριο

Δεν υπάρχουν υποδομές στην Εύβοια συμφώνησαν Γεροντίτης και Παπάς στο Επιμελητήριο Εύβοιας. 

Περισσότερα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ