ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ07102020

Πεμ, 09 Ιουλ 2020 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Έγινε και η τελική συνάντηση των διαβουλεύσεων, όμως τα πάντα είναι σε εκκρεμότητα

Πόσο τελική είναι η... τελική φάση διαβούλευσης για το Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο Λιμένα Χαλκίδας Master Plan του ΟΛΝΕ; 

Όπως ακούστηκε στη διαβούλευση που έγινε το Σάββατο στην κατάμεστη αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, με τη συμμετοχή των διακεκριμένων προσκεκλημένων, εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας και των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων στη διαβούλευση, φορέων της Εύβοιας, ακόμα δεν έχει επιλεγεί ο χώρος που θα γίνει το νέο λιμάνι!

Η αρχική πρόταση είναι το λιμάνι του Τσιμεντάδικου. Στην συνέχεια διευκρίνισαν ότι  δεν έχει γίνει καμιά συμφωνία με τη Διοίκηση των Τσιμέντων. Έχουμε όμως και άλλη πρόταση όπως είπαν μεταξύ Ναυπηγείων και Τσιμεντάδικου. Αλλά όπως  διευκρίνισαν εκεί είναι αρχαιολογικός χώρος και μάλλον δεν γίνεται λιμάνι.

ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ
Από την πλευρά του ΟΛΝΕ υπάρχουν τρεις βασικές προτάσεις και για αυτές ζητά συναινέσεις:
1. Μεταφορά του Λιμένα Χαλκίδας: Η νέα πρόταση που τίθεται στο τραπέζι από τον ΟΛΝΕ αφορά τη μεταφορά του λιμανιού στο χώρο του Τσιμεντάδικου, που όμως είναι κάπως στον άερα. Το σκεπτικό είναι ότι υπάρχουν έτοιμες κάποιες υποδομές, το κόστος του λιμανιού θα ανέλθει στα 10 εκ ευρώ περίπου (από τα 70 εκ ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη πρόταση), ενώ υπάρχει θετική γνώμη και της Lafarge ότι, στην περίπτωση που μεταφερθεί εκεί το λιμάνι θα προχωρήσει σε επένδυση (Logistics κ.λ.π.) γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, στο σημείο αυτό υπάρχουν υποδομές όπως, οδική πρόσβαση αλλά και σιδηροδρομική πρόσβαση.
 2. Μεταφορά της Ιχθυόσκαλας στην περιοχή όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στα Πολιτικά. Αυτή η πρόταση προβλέπεται να υλοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της παράκαμψης Χαλκίδας (όποτε αυτή γίνει...), ώστε το έργο να έχει οδική πρόσβαση.
 3. Δημιουργία μαρίνας 350 θέσεων (και όχι 60 που προβλεπόταν αρχικά) στην περιοχή όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ο.Σ.Ε στη Χαλκίδα, ένα έργο που αναμένεται να δώσει πνοή στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης αλλά και του Νομού γενικότερα.
Θυμίζουμε ότι το γενικό σχέδιο προβλέπει ακόμη:
Δημιουργία χώρου επιβίβασης και αποβίβασης μεγάλων σκαφών και κρουαζιερόπλοιων.
Τακτοποίηση των υφισταμένων αλιευτικών καταφυγίων  και η δημιουργία καταφυγίου τουριστικών σκαφών..
Δημιουργία περιοχής ναυταθλητικών εγκαταστάσεων για την τόνωση του ήδη ισχυρού ναυταθλητικού δυναμικού της πόλης.
Δημιουργία θέσεων Parking αυτοκινήτων σε ελεύθερες ζώνες μετά τη νέα χωροθέτηση.
Η διαβούλευση διεξήχθη πάντως μέσα σε κλίμα συνεργασίας και κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις από όλες τις πλευρές. Ο ΟΛΝΕ είχε δώσει ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο "προκειμένου οι τελικές αποφάσεις που θα προκριθούν,να έχουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την κοινωνία της Εύβοιας και της ευρύτερης περιοχής".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ