ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ01152021

Παρ, 15 Ιαν 2021 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ - ΨΑΧΝΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΣΙΑ

Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ - ΨΑΧΝΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΣΙΑ

Δεν προχωρούν οι απαλλοτριώσεις - Καμία αναφορά από τον αρμόδιο υπουργό - Χάνεται και η φετινή χρονιά

Καμία απολύτως αναφορά στην πολύπαθη παράκαμψη Χαλκίδας δεν έγινε από τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Κ. Καραμανλή. 
Ο νέος υπουργός, είχε την ευκαιρία τόσο στη Βουλή όσο και στη συνέχεια, να μιλήσει για ένα έργο που καθυστερεί επί χρόνια αν και καθηλώνει σοβαρά την οικονομία και την κοινωνία της Εύβοιας.

Δεν το έκανε αν και αναφέρθηκε σε άλλες αντίστοιχες εκκρεμότητες όπως η Πατρών - Πύργου, η Αμβρακία Οδός και ο βόρειος άξονας Κρήτης. Η παράκαμψη Χαλκίδας είναι μήκους 16.7 χλμ. (περίπου 20.5 χλμ. αν συνυπολογίσουμε το τμήμα υψηλή γέφυρα - κόμβος Λαμψάκου), προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ αλλά καθυστερεί γιατί καμία κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την πραγματική εκκίνηση του έργου.
 Σημειώνουμε ότι έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και οι απαραίτητες για την κατασκευή και λειτουργία του μελέτες και έχει υποβληθεί τεχνικό δελτίο για την ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Όμως επί ημερών του Ευβοιώτη Νίκου Μαυραγάνη υφυπουργού Μεταφορών διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν γίνει καν οι... απαλλοτριώσεις των εκτάσεων που θα περνούσε ο δρόμος! Πώς να ξεκινήσει το έργο;
Ακόμα χειρότερα, ο κ. Μαυραγάνης  δήλωσε στα μέσα Ιουνίου, ότι οι διαδικασίες για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις του έργου της παράκαμψης Χαλκίδας έχουν παγώσει εδώ και πέντε μήνες.
Όπως δήλωσε, όσο ήταν στο υπουργείο μπορούσε να ελέγξει και να προχωρήσει το θέμα, από τότε όμως που έφυγε υπήρξε μία υπαναχώρηση από κυβερνητικά στελέχη και έτσι πάγωσε κάθε εργασία.
Ό ίδιος κατήγγειλε τότε, πως πίσω απ’ αυτή την καθυστέρηση κρύβονται συμφέροντα κάποιων που δεν θέλουν για τους δικούς τους λόγους να γίνει η παράκαμψη.
Ο κ. Μαυραγάνης φαίνεται να δικαιώνεται από την απραξια της προηγούμενης κυβερνησης η οποία είχε αναγγείλει ότι το εργό «Παράκαμψη Χαλκίδας και Παράκαμψη Ψαχνών», θα ξεκινούσε το αργότερο αρχές του 2019. 
Το μόνο που προσπάθησε να κάνει φέτος ήταν να αναζητήσει Τεχνικό σύμβουλο, ο οποίος θα υποβοηθούσε τη Διεύθυνση Οδικών Υποδομών στην οριστικοποίηση του κόστους συμπληρωματικών τεχνικών έργων για την ωρίμανση των διαδικασιών δημοπράτησης του.
Στην ουσία η Παράκαμψη Χαλκίδας, είναι καθηλωμενη, φεύγει και το 2019 και δεν υπάρχει πια καμία ενηέρωση για το πως θα προχωρήσει. Η παράκαμψη που θα δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο, αποσκοπεί στη βελτίωση της σύνδεσης της Αθήνας και της Χαλκίδας με τη βόρεια Εύβοια θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του αστικού ιστού της Χαλκίδας και της Ν. Αρτάκης, την τουριστική ανάπτυξη, τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την ενίσχυση των υφιστάμενων οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων της ευρύτερης περιοχής.
Το έργο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει θα χρειαστεί 3 χρόνια για να ολκληρωθεί.