ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ10252020

Παρ, 23 Οκτ 2020 9am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Ακόμα και αν εκσυγχρονιστούν δεν υπάρχει πολιτική ένταξής τους σε αναπτυξιακά πρότζεκτ

Η καθυστέρηση εκσυγχρονισμού των λιμένων της Εύβοιας είναι πλέον μονίμως στο προσκήνιο. 
Ο νομός χάνει την ευκαιρία να πολλαπλασιάσει τα οικονομικά του οφέλη όσο δεν εκσυγχρονίζονται τα λιμάνια του, ειδικά αυτά που "βλέπουν" Αιγαίο.

Βεβαίως πέρα από τον εκσυγχρονισμό των λιμένων της Εύβοιας, πρέπει να υπάρχει και ένα σύνθετο σχέδιο ανάπτυξης στο οποίο να ενταχθούν.
Για παράδειγμα ο Λιμάνι της Κύμης είναι η πύλη προς το Βόρειο Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα , είναι το κοντινότερο λιμάνι στα Δαρδανέλλια, του κεντρικού ελλαδικού κορμού και όμως  δεν έχει προσελκύσει κανένα πλοίο και δεν έγινε  καμία  κίνηση για  την ανάπτυξη αυτού του σύγχρονου Λιμανιού. Κατασκευάστηκε από το υστέρημα των  Ελλήνων στα δύσκολα χρόνια  της κρίσης και αντί  να  είναι ευκαιρία ανάπτυξης είναι παράδειγμα υποβάθμισης.
Το θέμα συζητήθηκε για μια ακόμη φορά στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Εκεί, χθες έγινε συνάντηση του βουλευτή Σίμου Κεδίκογλου, με τον Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας & Λιμενικών Υποδομών κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο.
Ο βουλευτής έθεσε σειρά ζητημάτων που αφορούν στην πορεία υλοποίησης και το σχεδιασμό λιμενικών έργων σε όλα τα λιμάνια της Εύβοιας, καθώς και τη διαχείριση των υφιστάμενων υποδομών, όπως είναι η αξιοποίηση του λιμανιού της Κύμης προς όφελος και των νησιών του βορείου Αιγαίου, η αντιμετώπιση των προβλημάτων στο λιμάνι Μαντουδίου και των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν από τον ΟΛΝΕ, προκειμένου να επανέλθουν οι ογκόλιθοι στο σημείο που έπρεπε και να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τα κύματα κακοκαιρίας που έπληξαν την περιοχή.
Η ανάπτυξη ενός δικτύου τουριστικών λιμένων και μαρινών αλλά και υδατοδρομίων για υδροπλάνα, στις ιδανικές για τον σκοπό αυτό θέσεις του ευβοϊκού (Κάρυστος, Μαρμάρι, Ερέτρια, Χαλκίδα, Λίμνη, Αιδηψός) αλλά και των ανατολικών ακτών της Εύβοιας (Μαντούδι, Κύμη, Σκύρος) που δίνουν άμεση και γρήγορη πρόσβαση στο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και τις Σποράδες μπορεί να δώσει στην Εύβοια μεγάλες προοπτικές τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης.
Οι λιμένες αυτοί, λειτουργώντας με τη μορφή κόμβων των δικτύων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των θαλάσσιων διαδρομών και του τουρισμού, μπορούν να λειτουργήσουν ως πυλώνες  ανάπτυξης των επιχειρήσεων αυτών. Για παράδειγμα η δημιουργία έργων υποδομής για την υποδοχή και εξυπηρέτηση Κρουζιερόπλοίων στην Κύμη,  προσδίδει πρόσθετη δυναμική στην τουριστική αξιοποίηση της Ευβοίας.
Επιπλέον η  Νότια Εύβοια λόγω της άμεσης γειτνίασης της με την Αττική ενδείκνυται για την ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας αλλά και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ασφαλώς για τη δημιουργία τουριστικών μονάδων υψηλών προδιαγραφών.