ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ10252020

Παρ, 23 Οκτ 2020 9am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2020

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2020

Απαίτηση να ξεκινήσουν επιτέλους εμβληματικά έργα που έχει καθηλώσει η γραφειοκρατία και η κρατική ανεπάρκεια

Η παράκαμψη της Χαλκίδας, η έναρξη λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου, ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση δράσεων λιμένων, τα πέντε Υδατοδρόμια είναι ένα μικρό αλλά με ισχυρό συμβολισμό μέρος των πολλών και δικαίων απαιτήσεων που έχει η Εύβοια για το 2020 από την κεντρική εξουσία. 
Για παράδειγμα μεταξύ άλλων απαιτεί και την κατασκευή σύγχρονων σχολικών κτιρίων σε κραυγαλέες απαράδεκτες περιπτώσεις.

Συμπληρώνονται λοιπόν τα πρώτα 20 χρόνια του 21ου αιώνα και ο νομός έχει πάντοτε τεράστιες ελλείψεις στις υποδομές του. Έχει γίνει πλέον κοινή συνείδηση ότι η διαχρονική αυτή εγκατάλειψη έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, την υγεία, την ίδια την κοινωνική λειτουργία.
Ας δούμε όμως τέσσερα σπουδαία έργα που μπορούν να γίνουν ή να ξεκινήσουν μέσα στο 2020.
- Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ: Το έργο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από ετών. Τον Ιανουάριο του 2019, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν γίνει ούτε οι... απαλλοτριώσεις. Σήμερα το Υπουργείο Υποδομών (που θα είναι η Αναθέτουσα Αρχή) δηλώνει ότι έχει προετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησης, συνεργάζεται με τους Jaspers (σύμβουλοι της Ε.Ε.) και αναμένει την τελική έγκριση τους για την μελέτη και το χρηματοδοτικό μοντέλο.
Όταν οι διαβουλεύσεις με τους Jaspers ολοκληρωθούν, (πιθανότητα εντός των επόμενων 3-4 μηνών), τότε το έργο θα είναι έτοιμο προς δημοπράτηση.
Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε περίπου 200 εκ. ευρώ και η χρηματοδότηση είναι από το ΕΣΠΑ 2014-2020 συν την δανειοδότηση από την ΕΤΕπ.
- ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Πρόκειται για το νοσοκομείο που κατασκευάστηκε στη θέση παλιού στρατοπέδου, αποτελούμενο από ένα συγκρότημα κτηρίων 6 ορόφων, συνολικής επιφάνειας 32.338,42 τμ. με υπόγεια, σε οικόπεδο με εμβαδόν περίπου 200 στρέμματα. Το Νοσοκομείο είναι δυναμικότητας 278 κλινών και περιλαμβάνει Νοσηλευτικές Μονάδες Παθολογικού και Χειρουργικού Τομέα, Μαιευτική Νοσηλευτική, Παιδιατρική Νοσηλευτική, Τμήμα Βρεφών και Προώρων, Βραχεία Νοσηλεία, ΜΕΘ Παθολογικού, ΜΕΘ Καρδιολογικού, Τεχνητό Νεφρό, Μεσογειακή Αναιμία, Βραχεία Νοσηλεία ΤΕΠ και Μόνωση Παιδιών και Ψυχιατρική.
Δεν λειτουργεί διότι δεν έχουν ολοκληρωθεί παράπλευρα έργα. Το Υπουργείο δηλώνει ότι τα ξεμπλόκαρε αλλά δεν έχουν ξεκινήσει διαγωνισμοί για τις αναγκαίες προσλήψεις και τον εξοπλισμό του.
- ΛΙΜΑΝΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Είναι ο σημαντικότερος λιμένας της Κεντρικής Ελλάδας. Αποτελεί σημείο «επαφής» του Νότιου και του Βόρειου Ευβοϊκού και συνδέει ουσιαστικά την Κεντρική Ελλάδα με το Αιγαίο. Περιλαμβάνει μια μεγάλης έκτασης Χερσαία Ζώνη η οποία εκτείνεται εκατέρωθεν του Πορθμού του Ευρίπου τόσο στην Βοιωτική όσο και στην Ευβοϊκή ακτή περιλαμβάνοντας πλήθος λιμενικών έργων, κτιριακών εγκαταστάσεων και ελεύθερων χώρων.
Ωστόσο, το master plan ανάπτυξης του λιμανιού είναι επί χρόνια στα χαρτιά. Η μελλοντική ανάπτυξή του λιμένα αποσκοπεί:
m    στη χωροθέτηση νέου  - ευρύτερου τουριστικού λιμένα προκειμένου να δημιουργηθεί μια σημαντική εγκατάσταση εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής με ενιαίο μέτωπο, κατά το δυνατόν πλησιέστερα στα σημεία άφιξης (οδικά, σιδηροδρομικά) καθώς και στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης της Χαλκίδας
mστη μεταφορά σε νέα θέση εκτός πόλεως και κατά προτίμηση νοτιότερα της νέας γέφυρας, της εμπορικής λιμενικής δραστηριότητας, με διερεύνηση όλων των εναλλακτικών λύσεων και επιλογή της βέλτιστης με κοινωνικά και τεχνικοοικονομικά κριτήρια.
- ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ: Κάθε χρόνο τα... εξαγγέλλουν χωρίς να υπάρχει καμία πρόοδος. Ο ΟΛΝΕ ανακοπίνωσε τον ανάδοχο το... 2014! Πρόκειται για πέντε υδατοδρόμια (Χαλκίδα, Κάρυστος, Κύμη, Αιδηψός, Σκύρος), που θα αλλάξουν εντελώς τη συγκοινωνιακή πραγματικότητα του νομού (Σκύρος - Αιδηψός σε 20 λεπτά). Ωστόσο με νέο νόμο τώρα οι διαδικασίες απλουστεύτηκαν και η αδειοδότηση τους μπορεί να γίνει μέσα στο χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ