ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι10202020

Τρι, 20 Οκτ 2020 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ▶ΣΚΥΡΟΣ: ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΛΕΣΒΟ

▶ΣΚΥΡΟΣ: ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΛΕΣΒΟ

Ξεκινά δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης για τα νησιά του Β. Αιγαίου κόστους 2,4 δισ. ευρώ

Η Σκύρος θα διασυνδεθεί ηλεκτρικά με Εύβοια και Λέσβο σε δύο φάσεις και με χρονικό ορίζοντας τα επόμενα 10 χρόνια. 
Όπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, ξεκινά η ένταξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης της νησιών του Βορείου Αιγαίου - μεταξύ των οποίων και της Σκύρου - στο προκαταρκτικό δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης (ΔΠΑ) για τα έτη 2021-2030.

Το συνολικό κόστος του έργου διασύνδεσης των νησιών Βορείου Αιγαίου (που προωθείται παράλληλα με το έργο διασύνδεσης των Δωδεκανήσων), είναι στα 2,4 δισ. ευρώ περίπου και θα εκδηλώθεί σε τρεις επιμέρους φάσεις:
– H Α΄ Φάση περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις ΚΥΤ Κορίνθου - Κω, Κω - Ρόδου, ΚΥΤ Ν. Σάντας - Λήμνου, Λήμνου - Λέσβου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027.
– Η Β΄ Φάση περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις ΚΥΤ Αλιβερίου - ΣΚΥΡΟΥ, Λέσβου - Χίου, Κω - Σάμου και Ρόδου - Καρπάθου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028.
– Η Γ΄ Φάση περιλαμβάνει το κλείσιμο των διασυνδετικών βρόχων με τις διασυνδέσεις Λέσβου - ΣΚΥΡΟΥ και Χίου - Σάμου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030.
Το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2021-2030 περιλαμβάνει για πρώτη φορά τα νησιά Βορείου Αιγαίου, καλύπτοντας τη νησιωτική Ελλάδα, σε όλο το γεωγραφικό της εύρος. Το εν λ'ογω εγχείρημα, παρουσιάζει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και θέτει τις προϋποθέσεις για αύξηση του μεριδίου ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, σύμφωνα με τους στόχους του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού.
Ταυτόχρονα, η χώρα παρακολουθεί στενά τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και σχεδιάζει νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με στόχο να συμβάλει στην ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας,
Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, σε επίπεδο υλοποίησης, ο ΑΔΜΗΕ προχωράει τα έργα χωρίς καθυστερήσεις και αξιοποιεί στο μέγιστο τους διαθέσιμους πόρους του, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας.