ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ10252020

Παρ, 23 Οκτ 2020 9am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΟΥΡΑΓΟΣ ΠΑΛΙ Η ΕΥΒΟΙΑ ΣΤΙΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

ΟΥΡΑΓΟΣ ΠΑΛΙ Η ΕΥΒΟΙΑ ΣΤΙΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

Το νησί δεν δείχνει ενδιαφέρον ώστε να κερδίσει τις διακρίσεις που δικαιούται αν και διαθέτει υπέροχες παραλίες

Ούτε μια παραλία της Εύβοιας - πλην τριών της Χαλκίδας - δεν πήρε και φέτος γαλάζια σημαία.
Αυτή η αρνητική επίδοση σημειώθηκε την ώρα που η Ελλάδα πήρε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, δηλαδή επιβραβεύτηκε για την εξαιρετική ποιότητα υδάτων το υψηλό επίπεδο οργανωμένων προσφερόμενων υπηρεσιών στους λουόμενους, αλλά και για τη διασφάλιση τη προστασίας της Δημόσιας Υγείας. 
Βραβεύτηκαν μόλις τρεις παραλίες της Χαλκίδας λοιπόν και δύο της Σκύρου και συγκεκριμένα:

Παραλία Αλυκές Δροσιάς
Παραλία Αστέρια Χαλκίδας
 Παραλία Λευκαντί
Τουριστικό Καταφύγιο
Λιναριάς Σκύρου
Η μηδενική επίδοση της υπόλοιπης Εύβοιας, ερμηνεύεται κυρίως ως αδυναμία των υπολοίπων Δήμων του νομού, να οργανωθούν σωστά  οι παραλίες και  οι πλαζ. Μια αδυναμία που δεν δικαιολογείται σε ένα νησί με τόσες όμορφες παραλίες και με τον τουρισμό ως βασική οικονομική δραστηριότητα.
Τι είναι η «Γαλάζια Σημαία»
Η «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες που πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις. Για τη βράβευση- που έχει διάρκεια ενός έτους – απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κριθεί «εξαιρετική» η ποιότητα των υδάτων.
Επιπλέον, πρέπει να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη).
Σε αυτά περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – η καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Σημειώνεται πως από το 2017 έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στην Ελλάδα. Αυτό αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.
Οι συμμετέχοντες υποβάλλουν αίτηση και εξετάζονται από την εθνική επιτροπή κρίσεων, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από την κυβέρνηση, την αυτοδιοίκηση, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Οι ακτές που έχουν βραβευθεί ελέγχονται απροειδοποίητα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου είτε από την ΕΕΠΦ ή από την FEE και ελέγχουν την τήρηση των προδιαγραφών- γι’ αυτό δεν είναι ασυνήθιστο κάποιες περιοχές να «χάνουν» κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου τη Γαλάζια Σημαία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ