ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ06132021

Παρ, 11 Ιουν 2021 12am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Ο κ. Γεωργιάδης υπόσχεται αγωγούς σε όλη την Εύβοια - Δηλώσεις Σίμου Κεδίκογλου

Άμεσα θα προκηρυχθεί η επέκταση του αγωγού Φυσικού Αερίου στο τμήμα Χαλκίδα μέχρι Ψαχνά, ώστε ο Δήμος Διρφύων- Μεσσαπίων να έχει φυσικό αέριο πολύ σύντομα. 
Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2020. Την εξαγγελία - διαβεβαίωση έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδης.

Ανήγγειλε επίσης ότι σύντoμα θα γίνουν όλες οι διαδικασίες ώστε να αποσυρθεί προσφυγή της ΔΕΔΑ και έτσι, να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού και προς τη Βόρεια Εύβοια. Δηλαδή η επέκταση να μη σταματήσει στο Μαντούδι, αλλά να φτάσει μέχρι την Ιστιαία. Ο υπουργός εκτίμησε  ότι η επέκταση προς την Ιστιαία θα ξεκινήσει μέσα στον επόμενο χρόνο.
Θυμίζουμε ότι αιτία της εμπλοκής του αγωγού προς το Μαντούδι υπήρξε δικαστική διαμάχης της εταιρείας "ΤΕΡΝΑ - Λευκόλιθοι" με την ΔΕΔΑ Α.Ε. Συγκεκριμένα η ΔΕΔΑ έχει προσφύγει στα Δικαστήρια για να μην κατασκευάσει η εταιρεία με δικά της έξοδα αγωγό ώστε να μειώσει το ενεργειακό της κόστος.
Στο μεταξύ, νέα στοιχεία έδωσε ο βουλευτής Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στο ράδιο «Evripos 90 FM», για τη χαμένη ευκαιρία της περιοχής μας, να προχωρήσει το έργο της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου από Χαλκίδα προς τα Ψαχνά και τη Βόρεια Εύβοια, που είχε, το 2014, επί κυβερνήσεως Σαμαρά δρομολογηθεί.
Όπως εξήγησε, τα 4,5 χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ Α.Ε) δεν κατασκεύασε κανένα έργο όχι μόνο στην Εύβοια, αλλά και πουθενά αλλού στην Ελλάδα.
Το πρόβλημα αυτό αναδείχθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μετά την ανακοίνωση προσωρινής αναστολής της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου «ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ» στο Μαντούδι, καθώς ένα από τα στοιχεία που έκαναν ζημιογόνο τη λειτουργία του εργοστασίου ήταν το υψηλό ενεργειακό κόστος.
Ο βουλευτής τόνισε χαρακτηριστικά: «Τα οφέλη είναι προφανή για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο δεν θα είναι ζημιογόνος η λειτουργία των Μεταλλείων, από τη στιγμή που θα είναι χαμηλότερο τα ενεργειακό κόστος παραγωγής με τη στροφή παράλληλα και σε άλλες εξορυκτικές δραστηριότητες, που θα κρατήσουν ζωντανή την εταιρεία, αλλά θα υπάρξουν και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για περισσότερες επενδύσεις, για ενεργοβόρες βιοτεχνίες, που θα ενδιαφερθούν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή.
Οπότε, θα δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις που θα εκμεταλλευτούν αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα. Σίγουρα, δεν μπορείς να διατάξεις να έρθουν επενδύσεις, αλλά μπορεί αυτό να επιτευχθεί παρέχοντάς τους τα κίνητρα και δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον. Φυσικά και οι Δήμοι Μαντουδίου – Λίμνης- Αγίας Άννας και Διρφύων-Μεσσαπίων να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προσέλκυση επενδύσεων. Εκτός αυτού , θα μπορούν οι κάτοικοι της περιοχής να έχουν θέρμανση με πολύ χαμηλότερο κόστος».