ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πεμ09242020

Τετ, 23 Σεπ 2020 6pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ▶ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΕΙΠΕ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ... ΞΕΡΕΙ;

▶ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΕΙΠΕ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ... ΞΕΡΕΙ;

Ο κ. Καραμανλής εξήγγειλε το έργο αλλά είναι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών που το κρατά στα χαρτιά

Η κυβέρνηση ανήγγειλε επιτάχυνση το έργου παράκαμψης της Χαλκίδας που επί χρόνια βρίσκεται στα χαρτιά. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Καραμανλής ανέφερε ότι "απομένουν μερικές απαλλοτριώσεις ακόμη και το έργο θα ξεκινήσει αμέσως".
Ωστόσο, το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών περιμένει μήνες τώρα, τον Τεχνικό Σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) JASPERS, να ελέγξει τη  μελέτη βιωσιμότητας του έργου της Παράκαμψης Χαλκίδας και Ψαχνών, ώστε να είναι δυνατή η... ένταξή του στα χρηματοδοτικά Προγράμματα.
Από ελληνικής πλευράς διενεργήθηκαν έγκαιρα οι επιβαλλόμενες κυκλοφοριακές μετρήσεις τόσο στο τμήμα Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας, Νέα Λάμψακος όσο και αυτό της Παράκαμψης Ψαχνών. Ωστόσο αυτό φαίνεται πως δεν είναι αρκετό.
Παράλληλα, έχει υποβληθεί στην ΕΤΕπ η μελέτη κόστους οφέλους (ΑΚΟ), προκειμένου να αποφασιστεί η χρηματοδότηση του έργου. Η κύρια ένσταση του Τεχνικού Συμβούλου JASPERS αφορά τη διατομή του τμήματος της Παράκαμψης Χαλκίδας.
Ως προς αυτό προγραμματίζεται η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και του Δήμου Χαλκίδας για τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο υφιστάμενο παραλιακό δρόμο που θα μειώσουν την ταχύτητα, ώστε να κριθεί βιώσιμο το έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας.
Σημειεώνουμε ότι και η παράκαμψη Ψαχνών έχει ήδη ενσωματωθεί στο παραπάνω έργο, αλλά η δημοπράτηση της παράκαμψης Βασιλικού δεν σχετίζεται με κανένα τρόπο με την ωριμότητα των υφιστάμενων μελετών της παράκαμψης Βασιλικού, προκειμένου να προχωρήσει το Υπουργείο στη δημοπράτηση του έργου.
Σε κάθε περίπτωση, η παράκαμψη Χαλκίδας και των Ψαχνών, έχει ισχυρό συμβολισμό αφού θα είναι το ΠΡΩΤΟ οδικό έργο στο νομό εδώ και 50 χρόνια. Η Εύβοια δεν εχει ούτε έναν σύγχρονο δρόμο με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.  
Ως πρώτο οδικό έργο λοιπόν, - γιατί θα πρέπει να γίνουν κι άλλα - η παράκαμψη αναμένεται ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στην αποσυμφόρηση του αστικού ιστού της Χαλκίδας και της Ν. Αρτάκης, τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την ενίσχυση των υφιστάμενων οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων της ευρύτερης περιοχής.
Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί γύρω στα 160 εκατ., εκ των οποίων τα 30 εκατ. αφορούν απαλλοτριώσεις (η σχετική διαδικασία για τις απαλλοτριώσεις ξεκίνησε στις αρχές του 2019).