ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ10072022

Τρι, 09 Αυγ 2022 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ▶ΕΛΕΝΑ ΒΑΚΑ: ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΛΗΛΑΝΤΑ

▶ΕΛΕΝΑ ΒΑΚΑ: ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΛΗΛΑΝΤΑ

Η Δήμαρχος Χαλκιδέων αναφέρθηκε στις πρωτοφανείς ζημίες - Τι ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς

"Στόχος μας είναι να ξανακάνουμε το Ληλάντιο έναν τόπο προσφοράς. Άμεσα λοιπόν σε συνεργασία με την περιφέρεια πρέπει να εκπονήσουμε μελέτες για την αξιοποίηση του νερού του ποταμού και στις εκβολές του. 
Ήδη στον Δήμο Χαλκιδέων έχουμε έτοιμη προμελέτη για την ανακατασκευή αρδευτικού δικτύου υδραυλάκων, μήκους 15 χλμ περίπου. Είμαστε βέβαιοι ότι θα σας έχουμε κοντά μας στην προσπάθειά μας αυτή”, ανέφερε στην εισήγησή της προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Βορίδη, η Δήμαρχος Χαλκιδέων  Έλενα Βάκα.

Η κυρία Βάκα συνόδευσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη στις πληγείσες καλλιέργειες των αγροτών του Δήμου για την αποτίμηση των ζημιών, που υπέστησαν από τη θεομηνία της 9ης Αυγούστου. Ως γνωστόν, μετά την επίσκεψη, ακολούθησε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, με κύριο θέμα τις αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν στους πληγέντες αγρότες και τον σχεδιασμό των απαραίτητων παρεμβάσεων. Εκεί η Δήμαρχος μίλησε με τη γλώσσα της αλήθειας λέγοντας:
“Θεωρώ περιττό πλέον να αναφερθώ στις τεράστιες ζημιές που έπληξαν το Δήμο μας και ιδιαίτερα τις Δημοτικές Ενότητες Ληλαντίων και Νέας Αρτάκης, κατά την πρωτοφανή θεομηνία της 9ης Αυγούστου. Τις γνωρίζετε καλά. Οι αγρότες μας έχουν υποστεί ουσιαστική καταστροφή των καλλιεργειών τους και στις δύο Δημοτικές Ενότητες, κυρίως στο Ληλάντιο, στο οποίο καλλιεργούνται κηπευτικά είδη, αλλά και ελιές και αμπέλια. Σε μία αρχική εκτίμηση τα πληγέντα στρέμματα φτάνουν κατ’ελάχιστο τα 1.000... Έχουμε καταστροφές σε πηγάδια και γεωτρήσεις, σε αρδευτικά συγκροτήματα και δίκτυα άρδευσης, σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, σε αγροτικά μηχανήματα και εργαλεία, σε περιφράξεις και βέβαια αυτό που πρέπει να εκτιμηθεί και χαίρομαι που είπατε ότι θα το πραγματοποιήσετε με τους εμπειρογνώμονες σας, είναι η ικανότητα μετέπειτα καλλιέργειας και γονιμότητας των εδαφών.
Επιπλέον, υπάρχουν ζημιές στην αγροτική οδοποιία, οι οποίες από κάποιες πρόχειρες εκτιμήσεις που έχει κάνει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, ξεπερνούν τα 10.000.000 ευρώ για την αποκατάστασή τους.
Μείζονος σημασίας είναι η επίσπευση και απλούστευση των διαδικασιών και η άμεση καταβολή των οποιωνδήποτε αποζημιώσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς η οικονομική ζημία και με τις επιβαρυντικές συνέπειες του κορονοϊού, για τις οικογένειες αυτές, είναι ήδη παρούσα και τεράστια. Επιπρόσθετα, ζητούμε:
1. Την καταβολή εφάπαξ επιδόματος, ανάλογο με αυτό που δόθηκε για τις πληγείσες επιχειρήσεις.
2. Οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ να δοθούν για περισσότερες της μίας παραγωγές, ειδικά ως προς τα κηπευτικά είδη. Να σημειωθεί ότι μετά τις πλημμύρες του 2009, οι οποίες ήταν πολύ μικρότερης έκτασης και μεγέθους καταστροφών, οι αγρότες είχαν αποζημιωθεί για δύο παραγωγικές περιόδους.
3. Την αναστολή εκτός των φορολογικών υποχρεώσεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί από τον κ. Υπουργό των Οικονομικών, και των ασφαλιστικών εισφορών.
4. Την θέσπιση ευνοϊκών ρυθμίσεων για την εξόφληση οφειλών προς τη ΔΕΗ.
5. Τη δυνατότητα λήψης άτοκων δανείων, προκειμένου να μπορέσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας να ανακάμψουν και να δημιουργήσουν νέες καλλιέργειες...".