ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ06092023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ;

ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ;

Το θέμα και πάλι στη Βουλή μετά την αποτυχία ανάδειξης Τεχνικού Συμβούλου

Η παράκαμψη Χαλκίδας έχει τριπλό συμβολισμό: α) Θα είναι το πρώτο οδικό έργο στο νησί εδώ και πολλές δεκαετίες. β) Θα μειώσει τα τροχαία και θα ανακουφίσει την μετακίνηση . γ) Θα δούμε αν το κράτος παραμένει αγκυλωμένο στην ατέρμονη γραφειοκρατία που αυτά τα έργα τελικά είτε δεν τα κάνει ποτέ αν και εξαγγέλλονται συνεχώς, είτε όταν τα κάνει, είναι ξεπερασμένα από μια νέα πραγματικότητα (π.χ. νέες κυκλοφοριακές επιβαρύνσεις).
Η παράκαμψη Χαλκίδας έχει εξαγγελθεί άπειρες φορές από διάφορες κυβερνήσεις. Κορυφαία περίπτωση της ασυνεννοησίας έργων και λόγων όταν εξαγγέλθηκε ότι ξεκινά για να διαπιστωθεί ότι δεν είχαν γίνει οι... απαλλοτριώσεις! Τώρα έχουμε ένα ακόμη εμπόδιο: Ο διαγωνισμός για τεχνικό σύμβουλος ήταν άκαρπος. Ωστόσο ο αρμόδιος υπουργός Κ. Καραμανλής διαβεβαιώνει ότι το έργο θα ξεκινήσει στους επόμενους 6-8 το πολύ μήνες. Είναι έτσι; Θα το μάθουμε μετά από παρέμβαση στη Βουλή
Με Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης ζητάει την επίσπευση της επανάληψης της διαδικασίας για την ανάδειξη τεχνικού συμβούλου για το έργο «Παράκαμψη Χαλκίδας – Παράκαμψη Ψαχνών», προκειμένου να καταστεί δυνατή η δημοπράτησή του εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Συγκεκριμένα, σε Ερώτησή του, o Θανάσης Ζεμπίλης αναφέρει τα εξής: 

«Το έργο Παράκαμψη Χαλκίδας και Παράκαμψη Ψαχνών είναι ένα εμβληματικό έργο, το οποίο θα βελτιώσει αισθητά την οδική ασφάλεια και κυκλοφορία στην ΠΕ Εύβοιας. Άλλωστε, η δημοπράτηση του έργου εντός του έτους είναι διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης, καθώς η ολοκλήρωσή του αποτελεί μείζον ζήτημα αφενός για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας και αφετέρου για την αναπτυξιακή προοπτική όλης της Περιφερειακής Ενότητας.     

Ένα από τα βασικά στάδια που εκκρεμούν πριν τη δημοπράτηση είναι η ανάδειξη του Τεχνικού Συμβούλου του έργου. Δυστυχώς, όμως, ο σχετικός διαγωνισμός για την πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου κηρύχθηκε άγονος, καθώς κανένας από τους υποψήφιους που συμμετείχαν στο διαγωνισμό δεν διέθετε τα απαραίτητα τυπικά προσόντα για να του ανατεθεί το συγκεκριμένο έργο.    

Κατόπιν αυτή της εξέλιξης, που εκ των πραγμάτων δημιουργεί προβληματισμό και κωλυσιεργία στη διαδικασία δημοπράτησης, το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οφείλει να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες και να τρέξει τις διαδικασίες, ώστε ο σχετικός διαγωνισμός να επαναληφθεί σύντομα και να προκύψει Τεχνικός Σύμβουλος για το έργο. Ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης για δημοπράτηση του έργου σε σύντομο διάστημα πρέπει να επιτευχθεί, προκειμένου το σημαντικό αυτό έργο  να υλοποιηθεί.  

Ένα επιπλέον θέμα που πρέπει να διευκρινιστεί είναι το πλαίσιο της χρηματοδότησης του έργου. Το έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας – Παράκαμψης Ψαχνών εκτιμάται ότι θα στοιχίσει περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς τις απαλλοτριώσεις. Ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, σε πρόσφατη συνέντευξή του, είχε αναφέρει ότι στόχος είναι το εν λόγω έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.        

Τέλος, όσον αφορά το στάδιο της δημοπράτησης του έργου, πρέπει να γνωστοποιηθεί ποια διαδικασία δημοπράτησης θα ακολουθηθεί (βάσει της οικονομικής προσφοράς ή με τα συστήματα προσφοράς).    

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:    

• Σε πόσο χρόνο αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο της παράκαμψης μετά την τελευταία εμπλοκή στην διαδικασία ανάδειξης τεχνικού συμβούλου;  
• Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να επαναληφθεί το συντομότερο ο διαγωνισμός για την ανάδειξη Τεχνικού Συμβούλου;  
• Εάν είναι δυνατή η εκτέλεση του ανωτέρω έργου του τεχνικού συμβούλου «οίκοθεν», με αυτεπιστασία από το στελεχιακό δυναμικό της αρμόδιας Διεύθυνσης;  
• Ποια λύση εξετάζεται για την χρηματοδότηση του έργου;   
• Με ποιο τρόπο σχεδιάζεται να δημοπρατηθεί το έργο, επί τη βάσει της οικονομικής προσφοράς ή με τα συστήματα προσφοράς, πχ μελέτη – κατασκευή κλπ;».