ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ01172022

Πεμ, 13 Ιαν 2022 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ KAMIA ANΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ

KAMIA ANΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ

Δεν έχουν επικαιροποιηθεί οι μελέτες - Πως περιγράφεται η κατάσταση σε Ερώτηση στη Βουλή

 

Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην Εύβοια χωρίς οδικό δίκτυο; Η παράκαμψη Χαλκίδας είναι αρκετή; Όχι λέγει η λογική και πλέον είναι ένα μείζον θέμα αν στα σχέδια ανασυγκρότησης του νησιού θα ενταχθούν οι αναγκαίοι δρόμοι. 

Θυμίζουμε ότι η Εύβοια δεν έχει ούτε ένα χιλιόμετρο σύγχρονου δρόμου κάτι που δυσχεραίνει τις μεταφορές αγαθών, τον τουρισμό αλλά και την κοινωνική λειτουργία. (Άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν στο δρόμο γιατί δεν πρόλαβε το ΕΚΑΒ...)

 
Με βάση τα παραπάνω είναι εξαιρετικά σοβαρό ότι δεν σχεδιάζεται ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Εύβοιας. Μάλιστα όπως προκύπτει από Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουή ο κ. Ζεμπίλης δεν υπάρχει πρόνοια για επικαιροποίηση των σχετικών μελετών. 
 
Πιο συγκεκριμένα, στην Ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή, ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Θανάσης Ζεμπίλης.  αναφέρει τα κάτωθι:

 

«Η καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου στη Βόρεια Εύβοια προκάλεσε τεράστια οικολογική και οικονομική ζημία. Η ευρύτερη περιοχή κινδυνεύει με φτωχοποίηση και ερημοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εξήγγειλε τόσο βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης, όσο και ένα γενικό σχέδιο ανασυγκρότησης με σκοπό την αναγέννηση της περιοχής. Βασικός αναπτυξιακός πυλώνας, βέβαια, για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας είναι η κατασκευή ενός σύγχρονου και ασφαλούς οδικού δικτύου. Χωρίς την δημιουργία του Βόρειου Οδικού Άξονα (Ε.Ο.77), οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια θα είναι ελλιπής.

 

Ο Βόρειος Οδικός Άξονας, μήκους 143 χλμ., που διασχίζει πολλές κοινότητες και μικρούς οικισμούς, είναι περιορισμένης επάρκειας για να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες μετακίνησης ανθρώπων και διακίνησης αγαθών...

... Σήμερα, έχουν προχωρήσει οι μελέτες για τα περίπου 50χλμ της ΕΟ 77 με προεκτιμούμενο προϋπολογισμό τα 140 εκ. ευρώ. Αφορούν κυρίως τα τμήματα από Αγία Άννα έως Πευκί και συγκεκριμένα το Τμήμα 27+000 – Είσοδος Αγίας Άννας και το Τμήμα Έξοδος Αγίας Άννας – Πευκί. Οι μελέτες αυτές θα πρέπει να συμπληρωθούν και να επικαιροποιηθούν, ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να γίνει η δημοπράτηση του έργου.

Επιπλέον, εκκρεμεί η τεχνική μελέτη του Ε.Ο.77 για το πρώτο του τμήμα, που θα «κουμπώσει» με την παράκαμψη Χαλκίδας, εξασφαλίζοντας την τεχνικά αρτιότερη λύση για τον Βόρειο Οδικό Άξονα. Για το συγκεκριμένο τμήμα, εκκρεμεί το από Δεκέμβριο του 2019 Τεχνικό Δελτίο Έργου προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ.

 

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, καθώς θα διευκολύνει την μεταφορά των παραγόμενων προϊόντων (αγροτικών και βιομηχανικών) και την υψηλή τουριστική κίνηση προς τις δημοφιλείς παραλίες και τους αξιόλογους αρχαιολογικούς – ιστορικούς – πολιτιστικούς προορισμούς των περιοχών.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών:

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να επικαιροποιηθούν οι υπάρχουσες μελέτες;

  • Υπάρχει η πρόθεση να χρηματοδοτηθεί άμεσα με το ποσό των 5 εκατ. Ευρώ η τεχνική μελέτη για το πρώτο τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Εύβοιας (Ε.Ο.77), σε εφαρμογή του από Δεκεμβρίου 2019 Τεχνικού Δελτίου Έργου;

  • Αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα το έργο της αναβάθμιση της Ε.Ο. 77;

  • Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, ποιες εντολές δόθηκαν για την ωρίμανση των τεχνικών μελετών του έργου;».