ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι03212023

Δευ, 20 Μαρ 2023 10pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ Ο ΙΔΙΟΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ

Ο ΙΔΙΟΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ

Στον 21ο αιώνα υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης των... ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών για την περιοχή

Η Βόρεια Εύβοια επί δεκαετίες υποφέρει από έναν ιδιότυπο αποκλεισμό που τον περιγράφουν η έλλειψη σύγχρονου οδικού δικτύου, τα ξεπερασμένα σε υποδομές λιμάνια της και φυσικά η έλλειψη αεροδρομίου. 
Παρά το ισχυρό της τουριστικό αποτύπωμα, η κεντρική εξουσία την έχει εγκαταλείψει μερικές δεκαετίες πίσω με αποτέλεσμα να είναι πολλαπλώς προβληματική ακόμα και η μετακίνηση των κατοίκων της. 
Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις, Ερώτησή του κ. Θ. Ζεμπίλη, προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη. Ο Βουλευτής Ευβοίας ζητάει την ενίσχυση και πύκνωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων Λουτρά Αιδηψού – Αρκίτσα και Αγιόκαμπος – Γλύφα για την απρόσκοπτη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας! Περιγράφει μάλιστα με μελανά χρώματα την κατάσταση αναφέροντας:
«Είναι γνωστό ότι η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Εύβοιας, η νησιωτικότητα και μορφολογία του εδάφους, καθώς και ο απαρχαιωμένος και ανεπαρκής βόρειος οδικός άξονας (ΕΟ 77), δεν επιτρέπουν στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας να μεταβαίνουν στην ηπειρωτική χώρα οδικώς.
 Άλλωστε, ο οδικός αποκλεισμός της Βόρειας Εύβοιας, κατά τους χειμερινούς μήνες, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο, κυρίως λόγω της ομίχλης και των εκτεταμένων χιονοπτώσεων. Ιδίως μετά την φυσική καταστροφή του Αυγούστου, το συγκεκριμένο φαινόμενο εντάθηκε, δεδομένου ότι το νερό δεν συγκρατείται και δημιουργεί επιπλέον πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις βράχων στο οδόστρωμα. Συνεπώς, οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τη θαλάσσια συγκοινωνία, μέσω των πορθμείων, Λουτρά Αιδηψού – Αρκίτσα και Αγιόκαμπος – Γλύφα.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι προχωράνε οι διαδικασίες για την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα (Ε.Ο. 77). Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για ένα έργο πνοής που θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο των κατολισθήσεων και του αποκλεισμού.
 

Έως ότου, βέβαια, γίνει το συγκεκριμένο έργο, οφείλουμε να βρούμε τρόπους για να διασφαλίσουμε την συχνή και απρόσκοπτη σύνδεση της Βόρειας Εύβοιας με την υπόλοιπη επικράτεια. Πρέπει δε να λάβουμε υπόψη ότι η υφιστάμενη συχνότητα δρομολογίων δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες μίας περιοχής 50.000 περίπου κατοίκων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το τελευταίο δρομολόγιο από Αγιόκαμπο προς Γλύφα είναι 13:30 και από Γλύφα προς Αγιόκαμπο 14:30, ενώ από Λουτρά Αιδηψού προς Αρκίτσα το πρώτο δρομολόγιο είναι 08:00 και από Αρκίτσα προς Λουτρά Αιδηψού το πρώτο δρομολόγιο είναι στις 09:00.

 

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν τα δρομολόγια, με τουλάχιστον δύο επιπλέον δρομολόγια ανά γραμμή, ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχές. Μετά την μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου, άλλωστε, οι ανάγκες της ευρύτερης περιοχής έχουν αυξηθεί και η συνδεσιμότητα αποτελεί μείζον οικονομικό και υγειονομικό ζήτημα.
Η εκτέλεση επιπλέον δρομολογίων και στις δύο γραμμές που θα πρόσθετε δρομολόγια νωρίτερα το πρωί στη γραμμή Λουτρά Αιδηψού – Αρκίτσα και αργότερα το απόγευμα στη γραμμή Αγιόκαμπος – Γλύφα, αναμφίβολα θα βελτίωνε αισθητά την κατάσταση και θα συνέβαλε στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της περιοχής. Συνεπεία των ανωτέρω, θα πρέπει να εξεταστούν τρόποι για την ενίσχυση των ανωτέρω ακτοπλοϊκών γραμμών.

 

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ενισχυθούν οι ακτοπλοϊκές γραμμές Λουτρά Αιδηψού – Αρκίτσα και Αγιόκαμπος – Γλύφα και να αυξηθούν τα ημερήσια δρομολόγια;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ